26 милиарда долара – цената на аферата с опиоидите в САЩ - Мойте новини

26 милиарда долара – цената на аферата с опиоидите в САЩ

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

В рамките на кризата с опиоидите в САЩ вече са починали половин милион души – основно по вина на четири концерна. Сега те са готови да платят 26 милиарда долара обезщетения.

Става дума за обезболяващи, водещи до зависимост, за прикриване на тази опасност и за безскрупулен и агресивен маркетинг, довел до масово предписване на опасните медикаменти. Фармацевтичният концерн Johnson&Johnson и три големи фирми за търговия с медикаменти са готови да платят 26 милиарда долара, за да уредят продължаващите с години правни спорове. Обвиненията към четирите концерна са, че тяхната алчност за печалба е допринесла за масово разпространилата се зависимост от медикаментите и за наркоепидемията в САЩ.

Половин милион жертви

В рамките на кризата с опиоидите в САЩ между 1999-а и 2019-а година са починали приблизително 500 хиляди души – от свръхдози на отпусканите с рецепта обезболяващи и от незаконни наркотици. Поради това са подадени над 3300 жалби.

Вносителите им обвиняват Johnson&Johnson, че е надценил предимствата на опиоидите и е омаловажил рисковете. Упреците към трите фирми за търговия с медикаменти McKesson, Cardinal Health и AmerisourceBergen са за занижен контрол, довел до масово разпространение на обезболяващите чрез нелегални канали. Четирите концерна отричат свои пропуски.

„Множеството фирми, произвеждали опиоиди, разпространявани из цялата страна, са направили това без да се замислят за живота на хората или дори за националната криза, за която са допринесли“, каза Летиша Джеймс, главен прокурор на щата Ню Йорк, представяйки постигнатото споразумение за обезщетения в размер на милиарди. Тя го определи като „историческо“.

Решението не е окончателно

Засега обаче става дума само за проект, който трябва тепърва да бъде одобрен окончателно от много американски щати, градове и райони. Освен това парите, с които се предвижда да се финансират и помощни програми, ще бъдат отпуснати в рамките на продължителен период от време – 18 години.

На базата на голямото обезщетение, за което се преговаря от над две години насам, би трябвало с един удар да се прекратят всички съдебни дела. Компромисът ще позволи на McKesson, Cardinal Health, AmerisourceBergen и Johnson&Johnson да избегнат по-нататъшно наказателно преследване.

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Още един страничен ефект на ваксината на "Джонсън и Джонсън"

В четвъртък Европейската агенция по лекарствата (EMA) публикува изявление, в което съобщава, че синдромът на Гилен-Баре (GBS) ще бъде включен в списъка с редки странични ефекти на ваксината „Янсен“ срещу Covid-19, произведена от „Джонсън и Джонсън“ (Johnson & Johnson, или J&J). Решението е взето, след като комисията по безопасност на […]