Защо хората в Якутия са оставени сами срещу горските пожари? - Мойте новини

Защо хората в Якутия са оставени сами срещу горските пожари?

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Руските власти обявиха извънредно положение в република Карелия, на границата с Финландия. С това броят на регионите в страната, където е въведена такава мярка заради разрастващите се горски пожари, достигна 10, предаде ДПА.

Задимяване е наблюдавано в 107 населени места с общо население над 490 000 души. Най-тежко засегната е Република Якутия, в Източен Сибир, където пламъците обхващат все по-голяма площ. Там вече горят около 745 хиляди хектара гори, предаде bTV. В нейната столица, Якутск, е регистрирано превишаване на пределно допустимите норми на вредните вещества. Поради силното задимяване няколко пъти е била спирана и работата на местното летище.

Когато борбата със стихията е „икономически неизгодна“

Мащабните пожари са често срещано явление в региона на Якутия, който е покрит с гори от тайгата, но според учените през последните три години те са се разраснали до степен, в която вече застрашават стабилността на цялата екосистема, тъй като отделянето на големи количества газове ускорява глобалното затопляне, а пожарите разтопяват вечната замръзналост.

В централните райони на републиката месец юни беше най-горещият и най-сухият от 133 години насам. Както и миналата година, пожарите избухнаха поради необичайни горещини и сухи гръмотевични бури. Въпреки естествения им произход обаче, местните жители обвиняват правителството за ситуацията. Едно от основните оплаквания е, че само малка част от тези пожари се потушават, а повечето се оставят да угаснат сами и нанасят неконтролирани поражения, поради голямата площ на областта. Якутският район заема територия от над 3 милиона квадратни километра, а огромните разстояния и ниската гъстота на населението водят до наличието на труднодостъпни отдалечени райони, в които гасенето на пожари се определя като „икономически неизгодно“.

През 2019 г. руските власти преразгледаха законите за контролните зони, които бяха значително намалени или изцяло премахнати в редица области, но тези на територията на Якутия останаха със същите граници. След началото на пожарите тази година, жители започват да изпращат съобщения в „Инстаграм“ на федералния министър на природните ресурси и екологията Александър Козлов с молба да се заеме с „огнения ад в Якутия“, която „гори цяло лято, но никой не се интересува“. Коментарите в профила на министъра достигат хиляди, но той отговаря, че все още „природата е по-силна“.В резултат на това хората решават да се справят сами със стихията, като ори тийнейджъри не се притесняват да се включат в спасителната акция, въпреки обявеното извънредно положение. Гражданите на републиката се борят с пожара с лопати, раници и бидони с вода. Те копаят траншеи, за да изолират пламъците. Природният парк „Ленински стълбове“, който е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, също е в пламъци.

Да откажеш на Ди Каприо

Местната активистка Роза Дячовска решава да изпрати съобщение до Леонардо ди Каприо и неговата организация „Earth Alliance“, занимаваща се с климатичните промени. Той ѝ отговаря в „Инстаграм“, като обещава, че ще обсъди с екипа си как може да помогне за справянето с пожарите в Якутия, но регионалните власти отказват всякаква потенциална помощ. „Радваме се, че световните звезди обръщат внимание на подобни въпроси, но нашите сили са ангажирани с операциите по гасене на пожари и ситуацията е под контрол“, заявяват те.

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Виена въвежда платено паркиране в целия град

Австрийкият град Виена коро ще въведе зони за паркиране във всички квартали. Програмата ще стартира от следващата година. Така гражданите на града ще трябва да си купуват винетен стикер всеки месец. Неговата цена е десет евро. Платеното паркиране ще е в сила през празничните дни между девет сутринта и десет […]