Финансова инспекция влезе в Бюрото по защита към главния прокурор - Мойте новини

Финансова инспекция влезе в Бюрото по защита към главния прокурор

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Агенцията за държавна финансова инспекция е започнала проверка в Бюрото по защита към главния прокурор. Представители на АДФИ проверяват на място документи за разходи по дейността на бюрото, съобщи БНТ, позовавайки се на свои източници. Това се случва на фона на обсъждане за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев във Висшия съдебен съвет.

Работата на структурата, подвластна на главния прокурор, бе поставена под въпрос, след като служители на Бюрото по защита влязоха в президентството, за да търсят документи във връзка с разследването срещу секретаря на президента Пламен Узунов.

По време на дебата във ВСС главният прокурор Гешев определи нахлуването в президентството за медийна интерпретация.

„Има разрешение на съд. По същия начин се действа и при разследването и задържането на един действащ министър и негов заместник. Никой не казва, че това е нахлуване. На колегите са им издадени пропуски и тогава са влезли“, заяви Иван Гешев.

Един от по-нашумелите харчове на прокуратурата за Бюрото по защита бе закупуването на автомобили. През април администрацията на главния прокурор Иван Гешев обяви обществена поръчка за закупуване на 25 автомобила тип седан в черен цвят или сив металик. Общата прогнозна стойност бе 1 млн. лв. без ДДС Финансирането бе с бюджетни средства на прокуратурата. Това бе втората поръчка за 1 млн. лв. за автомобили за администрацията на главния прокурор в рамките на година. В края на 2020 г. „Порше БГ“ достави общо 8 коли тип седан, два джипа един микробус, като те бяха предназначени за т.нар. Бюро по защита към главния прокурор.

По онова време общинският съветник в София Борис Бонев запита нагласена ли е обществената поръчка за доставка на два джипа за над 400 000 лв. за главния прокурор. „Голяма част от техническите изисквания към автомобилите дословно съвпадат (дума по дума) с официалната брошура на Touareg, а Законът за обществените поръчки ясно казва, че е забранено да се залагат технически критерии, които дават необосновано предимство на някой участник“, каза тогава Бонев.

Съмнения възникнаха и около дейността на АДФИ, особено при предишния ѝ ръководител. Само преди ден Министерството на финансите, под чиято шапка е и агенцията, обяви, че одитът в АДФИ, назначен от служебния министър Асен Василев, е открил сериозни нарушения.

На 9 юли Василев назначи Стефан Белчев за директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Това стана след освобождаването от длъжност предишния директор Георги Начев, с когото дълго време министър Асен Василев не успяваше да се свърже.

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

7 ВУЗ-а получават статут на изследователски университети

Седем висши училища получават статут на изследователски университети за следващите четири години. Списъкът беше одобрен от Министерския съвет днес и от 2022 г. ще се актуализира до 1 ноември всяка година. На критериите за изследователски университети отговарят Софийският университет „Св. Климент Охридски“ (СУ), медицинските университети в София, Варна и Пловдив, […]