Правозащитници: МВР да преосмисли реадмисионното споразумение с Турция - Мойте новини

Правозащитници: МВР да преосмисли реадмисионното споразумение с Турция

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Правозащитници искат промяна на правилата и практиките, по които държавата ни експулсира граждани. Поводът е решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото на турския гражданин срещу България за практиката по прилагане на реадмисионни споразумения с Турция и други държави. От ЦПП – Глас в България настояват за промяна в миграционните политики като цяло, така че да бъдат спазвани националните и европейски правни норми във всеки един случай.

Според правозащитниците случаят на турския гражданин не е изолиран, а е част от систематична практика на отблъскване от територията на нуждаещи се от закрила турски граждани, както и други търсещи закрила уязвими лица, за което България е систематично критикувана на европейско и международно ниво. Те са публикували анализ по темата за достъп до територия с препоръки.

Статистиките на МВР показват – за 2020 г., 60 турски граждани са задържани на влизане през държавната ни граница, а от началото на 2021 г. до края на м. юни броят им възлиза на допълнителни 26 лица – трета по процент националност след Афганистан и Сирия. Според статистиките на ДАБ общо от началото на 2020 г. до юни 2021г., 20 турски граждани са потърсили закрила в България, един от които е получил хуманитарен статут.

Припомняме, преди дни страната ни беше осъдена от съда в Страсбург за репатрирането на турски журналист през 2016 г. Той в момента излежава присъда в затвор.

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Николета и сестра ѝ се показаха по монокини (СНИМКИ)

От самото начало на своята кариера като плеймейтка и модел Николета Лозанова има славата на фатална изкусителка. А профилите ѝ в социалните мрежи го доказват на сто процента. Пенсионираната плеймейтката, която толкова години наред поддържа успешно интереса към себе си, не спира да радва последователите си с горещи кадри от […]