Първан Симеонов: Долу локдауна! Трябва да се научим да живеем с COVID-19 - Мойте новини

Първан Симеонов: Долу локдауна! Трябва да се научим да живеем с COVID-19

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Още преди преди няколко седмици, когато писах, че спадът на случаите на ковид е спрял (защото вече няма и къде особено да падат), беше ясно, че истериците загряват вече по тъча. С наченките на ръст, те отново започват да избухват и рефренът сега открито е: българите са тъпи и не се ваксинират и т.н., ще се затваряме!

Това коментира във „Фейсбук“ Първан Симеонов.

Имам няколко неща да напомня. Защото този разговор отдавна е политически – глобално политически! – а не медицинско-научен. Първо, напомням наистина на всички да се ваксинират – важно и нужно е! Другото е надолу:

1. Извинете, но през март ни се казваше „потрайте малко, тази вълна е последното голямо усилие“. Сега се казва друго. Народът ли е виновен, че се е отпуснал, или говорителите?

2. Навсякъде се казваше: ако сте преболедували, изчакайте няколко поне месеца преди ваксина. Самият министър Кацаров звучеше така. Поне 2.5 милиона у нас го изкараха. От общо 5.5 милиона пълнолетно население у нас. Как очаквате те да се ваксинират бързо? Народът ли е виновен или професионалните среди?

3. Казваше се: ваксинацията е краят на трудното. Давайте бързо! Страни като Великобритания, Израел и т.н. се ваксинираха бързо. И? Сега Великобритания ни е в някакъв черен списък и нейни граждани не могат да идват у нас. В Израел и след ваксинацията имаше вълна. И т.н. Кой, по дяволите, вече въобще разбира какво се случва? Та да ни мъмри от сутрин до вечер от експертни позиции. „Експертни“.

4. Казваше се: ваксинацията е доброволна. А сега какво се казва? Народът ли е виновен?

5. Казваше се: затварянето помага. Само че сега се казва: ама има нови щамове. Извинете, скоро ще станат две години! Така ли предлагате да живее светът вече!? С всеки нов щам ще излиза някой да ни назидава и да се отрича от това, което преди това ни е казвал!? Кой е виновният в случая?

6. Казваше се: не знаем колко трае имунитет от преболедуване. После в същите тези медицински среди се появи хипотеза, че всъщност трае години. Други пък твърдят, че не трае. Очаквате народът да стои и да прелиства научните списания ли!?

7. Казваше се какво ли не. Всеки лекар, математик или обикновен егоцентрик мина през телевизиите да сподели догадките си. Едните викаха „защо затваряте“, докато властта затваряше, после, когато властта почна с мекото, същите среди взеха да викат „затваряне веднага“. Първо разправяха, че „маските са, за да мълчим“ и пр., а като се видяха фактор, взеха да назидават. Народът ли е виновен, че беше залят с инфодемия, която съвсем го обърка?

Мога да изреждам още, но не ми се иска да изпадам в чиста реторика.
Та, накратко: както отдавна на тази стена си говорим, илюзия е, очевидно, да очакваме, че този вирус ще бъде преборен със затваряния и пр. Просто ще трябва да се научим да живеем редом с него – с лична отговорност, с ваксина, дано скоро – и с лекарство и т.н.

И болничният бизнес да бъде така добър да се раздели с част от печалбите си и да си поеме полагащата се тежест – колкото и голяма да е тя – вместо да пропагандира затваряне на хора.

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Зоран Заев: “Оптимист съм, че ще намерим решение на спора със София“

Тук поместваме само част от интервюто с премиера на Северна Македония Зоран Заев в телевизионното предаване на ДВ „Конфликта зона“. Ето какво каза той във връзка със спора между Скопие и София, който блокира евроинтеграцията на западната съседка на България: Сара Кели: Дотук пътят беше труден, а тепърва предстоят още […]