Николай Витанов: Нова COVID вълна се надига на хоризонта - Мойте новини

Николай Витанов: Нова COVID вълна се надига на хоризонта

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 22 юли 2021 г.

Както се очакваше, обстановката е спокойна. Вълната си се надига полека, но още е зад хоризонта. Аз си я наблюдавам. Тия дни писах, че сме в зоната на хаоса и тази зона се характеризира с подскоци нагоре – надолу на броя на новите случаи. Ако си спомняте, миналата година ви говорих за тичане нагоре – надолу по стълбата. Това коментира във „Фейсбук“ математикът Николай Витанов.

Доста са факторите, определящи това поведение, но един важен от тях е противодействието на здравната система. Когато хората на доц. Кунчев успеят да изолират достатъчно клъстери и да прекъснат разрастването им, броят нови случаи на ден може да падне. Това ще бъде битката на месец август – Кунчев и неговите хора срещу вируса. Колкото по-дълго издържат, толкова повече спокойни дни ще имаме. Имайте наум, че армията на Кунчев не е голяма и ще трябва да отстъпи. Тогава, на първа линия пак ще са лекарите, които в момента някои лица подлагат на охулване.

Сун Дзъ се е произнесъл по въпроса какво става, когато отслабваш армията си преди битка. Някои в тая държава си мислят, че са по-велики от Сун Дзъ. Не са. Спомнете си това, когато вълната дойде и започне тичането към Пирогов.

Сега към данните. Базовото репродуктивно число днес е 0.899 – в рамките на очакванията, а те са, че ще е между 0.9 и 1. Радваме се последните стойности под 1. Все още имаме свиване на заразата, но този процес отива на приключване.
Очаква се да започне бавно нарастване.
Стойностите на параметъра за смяна на тренда скочиха 2 пъти в сравнение с предната седмица, но все още са много ниски.

Тоест, спокойствието продължава, който е на почивка, да си я кара спокойно. И в София и по морето стойностите на индикаторите за смяна на тренда са над 10 пъти под критичната стойност и даже са близа до стойности, 20 пъти под критичната стойност. Положението в страната също е спокойно, даже има области, където стойността на индикатора е над 100 пъти под критичната стойност.

Това е засега. Желая успех на армията на доц. Кунчев в битката за възпиране на вируса. За всеки спокоен ден от началото на другата седмица нататък ще е виновен той и неговите хора. Витанов вече е виновен, че предупреди навреме, че върната идва. Тъй, де почвам, както виждате, да пиша доклада за виновниците за четвъртата вълна.
Желая, здраве, успехи, лека работа, спокойна почивка и вируса да ви заобикаля.

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Белгия: Над 10 милиарда евро са щетите от наводненията

Загубите от най-тежкото за последните 100 години наводнение в Белгия, по предварителни оценки, надвишават сумата от 10 млрд. евро. Окончателната сума все още не е обявена, съобщи телевизия RTL-TVI, предаде БНР. Предварителните оценки на правителството на Валония вече надхвърлят 10 млрд. евро, подчертава телевизията. В началото на седмицата правителството на […]