Служебният кабинет заложи актуализация на бюджета и пенсиите - Мойте новини

Служебният кабинет заложи актуализация на бюджета и пенсиите

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

В актуализацията на бюджета планираме допълнителни разходи от малко над 1.8 млрд. лв. Това каза на брифинг след заседанието на Министерския съвет служебният министър на финансите Асен Василев. Той уточни, че се очакват над 2 млрд. лв. допълнителни проходи над планираното в Бюджет 2021, които са вследствие допълнителните приходи по Плана за възстановяване и устойчивост, допълнителните приходи, които очакват в резултат на подобрената икономическа обстановка и по-добрата събираемост в НАП и Агенция „Митници“.

Василев посочи, че в допълнителните разходи от над 1.8 млрд. лв. се предвиждат 575 млн. лв. за социални разходи, 430 млн. лв. за подкрепа на бизнеса, 335 млн. лв. за здравеопазване. Заложени са и допълнителни разходи за президентските избори през октомври. Там сме предвидили два тура плюс разходи за избори „2 в 1“, така че да сме подсигурени за най-скъпия сценарий на изборите, уточни Василев.

„Заложена е актуализация на пенсиите от 1 октомври – минималната пенсия се вдига от 300 на 340 лева. Максималната от 1440 на 1500 лева. Слага се надбавка за пенсионери под линията на бедността, която е социална. Линията за бедност към момента е 369 лева. 43 процента от пенсионерите са под линията на бедност. Ако този пакет бъде приет, този процент слиза на нула. За 1 септември са заложени 50-те лева, които да момента се изплащат“, обясни служебният финансов министър.

В актуализацията на бюджета е включена и повишената вноска за Европейския съюз, което е преизчисляване на база Брекзит. Имаме и около 200 млн.лв. други разходи, като фонда за бедствия и аварии и др., допълни той.

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Временният президент на БФС изгоря за Токио заради COVID-19

Временният президент на БФС Михаил Касабов няма да може да присъства на Токио 2020. Причината е, че той е дал положителен тест за COVID-19. Това се е случило точно преди заминаването му към японската столица. Касабов е представител на ФИФА за футболния турнир и трябваше да наблюдава дежурните делегати. В […]