Чехия разреши самозащитата с огнестрелно оръжие - Мойте новини

Чехия разреши самозащитата с огнестрелно оръжие

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

В Чехия с промяна в конституцията бе записано правото на самозащита с огнестрелно оръжие, предадоха Франс прес и ТАСС.

Поправката бе одобрена от Сената, с което процесът по приемането ѝ приключи.

Притежателите на огнестрелни оръжия в Чехия се опасяват, че Европейският съюз може да ограничи правото им да го използват. Чехите по-рано имаха право да използват огнестрелно оръжие при законна самоотбрана, но през 2017 г. ЕС прие директива, забраняваща на мирните граждани да притежават някои видове оръжие.

Закрепването на правото на самоотбрана в конституцията цели да гарантира, че европейската директива няма да наруши съществуващите права на собствениците на оръжия в Чехия, отбелязва АФП.

Текстът „въвежда изричното право на защита на живота, като заявява ясно, че това може да включва отбрана с оръжия“, подчерта вносителят на проекта сенатор Мартин Червичек – бивш полицейски началник. Той отбеляза, че правото на отбрана се прилага не само при защита на собствения живот, но и на този на други хора.

След приемането на европейската директива през 2017 г., чешкото вътрешно министерство заяви, че тя ще засегне почти всички от 300-те хиляди притежатели на разрешителни за носене на огнестрелно оръжие в страната.

Промяната в конституцията на Чехия беше приета след петиция, подписана от 102 хиляди души.

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Служебният кабинет заложи актуализация на бюджета и пенсиите

В актуализацията на бюджета планираме допълнителни разходи от малко над 1.8 млрд. лв. Това каза на брифинг след заседанието на Министерския съвет служебният министър на финансите Асен Василев. Той уточни, че се очакват над 2 млрд. лв. допълнителни проходи над планираното в Бюджет 2021, които са вследствие допълнителните приходи по […]