Лют скандал между ДПС и ДБ за "Росенец" и "Буджака" - Мойте новини

Лют скандал между ДПС и ДБ за „Росенец“ и „Буджака“

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

От Демократична България поискаха създаване на Комисия за „Росенец“. Искането отправи от парламентарната трибуна председателят на ПГ на коалицията Христо Иванов.

„Лесно е да се предвиди атака срещу Ахмед Доган, който се е оттеглил в малка виличка и гледа БИО краставици. Лесно е да се върнем към събитието от преди година, ние обаче обръщаме въпроса към действията и бездействията на българските власти“, коментира Иванов.

„Устройствени проблеми има на всеки ъгъл, не е това темата, а защо е възможно за определени хора законът да се изключва. „Росенец“ е епикриза на този момент. Защо българските институции обслужваха и пазеха едни хора. Нека комисията да изясни това“, обясни съпредседателят на ДБ. За да няма политизиране, то Христо Иванов няма да е част от Комисията, съобщи самият той.

„Ние също сме „за“ разкриване на факти и обстоятелства за „Росенец“, но сме против лицемерието. Говорите за действия на едни хора, но изключвате други, които са правили същото, по ваши думи“, обърна се Йордан Цонев от ДПС в отговор на Иванов.

Ще поискаме разширяване на обхвата на тази Комисия, категоричен бе депутатът от ДПС. От партията искат разследване и за „Буджака“, според които олигарх е създал щети за природата на място.

Дали се изливат фекални води от къщата на Иво Прокопиев към залива?, попита Севим Али от ДПС.

Явно този парламент ще бъде „омазан“. Оставихте мръсните си отпечатъци последните 30 години в парламента, обърна се към ДПС Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Подобни опити за омаскаряване на Комисията за Росенец са безпочвени, каза още той.

Христо Иванов поиска още едно изказване, на което нямаше право, а Хамид Хамид от ДПС каза от парламентарната трибуна: Не сте го разбрали, той се изказа от негово име, а сега иска изказване от името на неговия ментор г-н Прокопиев. тази реплика получи предупреждение от председателстващия НС Ива Митева.

„Виждам, че ви в е весело в ДПС. Ако искате комисия за Буджака, то го направете като отделно предложение и в отделна комисия. В Росенец ДПС и ГЕРБ събра модела Доган-Борисов. Искаме да покажем как един човек си присвои един бряг, заяви депутатът от ДБ Ивайло Мирчев.

„Това е българският бряг, а това е български офицер на НСО, който изхвърля знамето. Това искаме да разследваме, а вие ми говорите за фекалий на някакъв бизнесмен“, показа кадър от момента на Демократична България на плажа през 2020 г.

Цонев от ДПС отговори: „Темата е действия и бездействия на органите по повод лица. Медийният магнат, монополист и олигарх упражнява сериозна власт в последните 25 г. в България. Това не е тайна, както и политическият му инжинеринг относно партии, включително и във вашата. Тази тема ще я доказваме. Най-емблематичният пример за дълбоката държава е Иво Прокопиев, ще го докажем.

Знаете ли, че докато вие мирните граждани бяхте от едната страна на Росенец, то от другата страна бе футболна агитка, пратена от един олигарх. Да, искаме разследване на действията на МВР, НСО и by the way, на вашия любим език, се ръководят от президента на страната. Да попитаме държавния глава защо неговите хора поругаха българския флаг. Не ние сме го наредили, допълни депутатът от ДПС.

Христо Иванов не иска разследващата комисия да става „мега-комисия“ и да се пакетират случаите. Чрез процедурни хватки се опитвате да убиете темата, обърна се председателят на ПГ на ДБ към Йордан Цонев. Направете комисия за Буджака, ще я подкрепим, така няма да има лицемерие, апелира Иванов.

„Това не е аргумент, защото тогава комисията на Мая Манолова е супер-гига-мега“, отвърна му Цонев.

Да, добре, а̀школсун, г-н Цонев. Няма да има две теми в една комисия, защото Росенец е голяма тема. Българските граждани освободиха плажа на Росенец. Пажът е доказателство за надзаконност, символ на завладяната държава, обърна се Антоанета Цонева от ДБ към ДПС.

Росенец е символ, точката от която започна промяната и българите казаха: Стига! , категорична бе народната представителка от „Демократична България“.

След дебати беше прието предложението на Демократична България и отхвърлено това на ДПС.

Народното събрание прие предложението за създаване на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на Лесопарк „Росенец“, в района на нос „Чукалята“, гр. Бургас.

Гласуваха 206 народни представители – За – 193; Против – 1 и Въздържал се – 12.

За председател и членове на Комисията предложиха – от ИТН предложиха – Александър Рашев и Златимира Мострова; от ГЕРБ-СДС – Даниел Митов и Жечо Станков, БСП за България – Атанас Зефиров и Манол Генов, от ДБ предложиха Калоян Янков (за председател) и Димитър Найденов; ДПС – Хамид Хамид и Рамадан Аталай и от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ – Светослав Колев (зам.-председател) и Данаил Георгиев.

Гласуваха 209 народни представители, като 207 – За; Против – 1 и Въздържал се – 1.

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Еманюел Макрон действа бързо

Френският държавен глава Еманюел Макрон днес свиква съвета по национална отбрана, съобщи Фигаро. Разгледани ще бъдат твърденията за подслушвания на висши държавни служители. Макрон е сред подслушваните. Това е станало чрез програмата Пегас. Чрез нея е получаван достъп до телефоните на редица държавници в много страни. Разпоредени бяха редица проучвания […]