Джеф Ратке: „Северен поток 2“ налага значителни задължения на Германия - Мойте новини

Джеф Ратке: „Северен поток 2“ налага значителни задължения на Германия

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Споразумението между САЩ и Германия за газопровода „Северен поток 2“ налага значителни задължения, включително финансови, на Берлин, и също ще предизвика лавина от критики от страна на Конгреса на САЩ срещу администрацията на Вашингтон. Това мнение изрази Джеф Ратке, президент на Американския институт за съвременни германски изследвания към университета „Джон Хопкинс“, коментирайки по искане на кореспондент на ТАСС сделкатa, насочена към преодоляване на предизвиканите противоречия по проекта за тръбопровода, предаде агенция „Фокус“.

„Разбира се, германското правителство е щастливо, че сделката е постигната, тъй като ще премахне заплахата от [едностранни американски] санкции. Но тя идва със значителни ангажименти от [страна на Берлин]. Някои от тях са финансови и включват Украйна. Други са политически – като ангажимент за действия на държавно ниво, ако Русия извърши агресивни действия срещу Украйна“, каза експертът, бивш служител на Държавния департамент на САЩ, пенсиониран дипломат от кариерата с 24-годишен опит.

„САЩ се надяват, че това (постигнатите споразумения ) ще позволи на германско-американското партньорство, което преживява ренесанс под администрацията на [президента Джо] Байдън, да се развива по-нататък към общи цели, по-специално европейската сигурност. Ако успее, тогава ще става дума за дългосрочния успех на Вашингтон, въпреки че администрацията на Байдън ще трябва да издържи буря от критики от Конгреса“, прогнозира Ратке.

През 2014-2015 г. той работи като официален представител на американския отдел за външна политика, подчертава агенцията.

Според експерта „администрацията на Байдън се опитва да разреши дилемата около „Северен поток 2“. В САЩ този проект е дълбоко противоречив, срещу него са както демократи, така и републиканци“, отбеляза той.

В същото време, Ратке е убеден, има граници докъде могат да стигнат САЩ в противодействието на „Северен поток 2“, без [негативно] влияние върху други американски интереси [в отношенията] с Германия. „Берлинската сделка представлява опит да се засили подкрепата на Германия за Украйна и да се създаде положителен тласък [в] ЕС по въпроси, свързани с енергетиката“, казва анализаторът. Институтът, който той ръководи, е базиран във Вашингтон.

Ратке не отговори еднозначно на въпроса кой е спечелил и кой е загубил от сделката, дали постигнатите споразумения могат да се считат за компромис за всички страни, участващи в нея. Той също така отказа да оцени коментарите на сенаторТед Круз (РП, Тексас), който преди това определи сделката като „пълна капитулация“ на Байдън на руския президент Владимир Путин и „геополитическа грешка за поколенията“ от САЩ. „Не бих определил [споразумението] като компромис за всички засегнати страни. И няма да анализирам коментара на сенатор Круз“, каза специалистът.

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Още 53 случая на Делта варианта на COVID-19 у нас

Националният център по заразни и паразитни болести анализира 90 клинични проби с коронавирус. При 86 от тях са установени вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, от тях: 32 (35.6%) са Алфа, 53 (58.9%) – Делта и 1 (1.1%) – Бета. При 3 проби е установен вариант, който се […]