Египет иска още реактори - Мойте новини

Египет иска още реактори

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Изграждането на първата атомна електроцентрала в Египет – „Ел Дабаа“, напредва, а правителствен източник заяви, че страната иска да построи още „няколко“ реактора в различни региони, за да подпомогне икономическото развитие и нарастващото търсене на енергия.

Хешам Хегази, който ръководи сектор ядрено гориво в Управлението на АЕЦ на Египет (NPPA), направи коментара по време на дискусия за ролята на ядрената енергия в устойчивото развитие на страната. Според Хегази Египет иска да получи поне 8% от електроенергията си до 2030 година от АЕЦ. В момента природният газ осигурява по-голямата част от енергията в Египет.

АЕЦ „Ел Дабаа“ ще има четири ВВЕР реактора от поколение 3+, с мощност 1200 мегавата всеки. Тя се изгражда от руската държавна корпорация „Росатом“. Първият енергоблок се очаква да бъде пуснат в търговска експлоатация през 2026 г. Атомната централа е разположена на около 190 мили северозападно от Кайро, на брега на Средиземно море.

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Стефан Янев: Националният план за възстановяване ще позволи по-доброто икономическо развитие на България

Заложените реформи и приоритети в Националния план за възстановяване и устойчивост са онзи жалон, който ще позволи развитието на страната в посока по-добро икономическо състояние. Това заяви служебният премиер Стефан Янев в началото на заседанието на Министерския съвет, цитиран от БТА. Премиерът изтъкна също и въздействието на плана върху решаването […]