Гешев: Целят да компрометират ВСС с действията срещу мен - Мойте новини

Гешев: Целят да компрометират ВСС с действията срещу мен

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Според главния прокурор Иван Гешев предложението за прекратяване на мандата му е политически акт, чиято цел е компрометиране и делегитимиране на ВСС, овладяване на част от съдебната власт или цялата, и нарушаване на върховенството на закона.

Гешев направи своя коментар по време на дебата във ВСС по предложението за започване на процедура за неговото освобождаване от длъжност, внесено от правосъдния министър Янаки Стоилов, предаде БТА.

Главният прокурор определи предложението на министър Стоилов като бланкетно, а сигнала на Бойко Рашков като едно „правно нищо“.

В началото на заседанието на Пленума на ВСС правосъдният министър Янаки Стоилов представи мотивите за своето предложение за започване на процедура за прекратяване мандата на главния прокурор. Стоилов отговори на обвиненията, че с тези свои действия нарушава независимостта на съдебната власт като каза, че не може, когато държавен орган упражнява свое законово правомощие, това да се квалифицира като посегателство върху друг орган.

„Разделението на властите върви заедно с взаимния контрол от тях. Изглежда някой бърка независимост с недосегаемост, а недосегаеми лица в правовата държава няма“, каза Янаки Стоилов.

В мотивите, основани на сигнал от вътрешния министър Бойко Рашков, Стоилов посочи, че има данни за действия на главния прокурор накърняващи престижа на съдебната власт, както и за тежки нарушения на служебните задължения.

Според Стоилов главният прокурор „избирателно и тенденциозно“ е разгласил данни от досъдебно производство. Също така Иван Гешев е показал пристрастност, предубеденост и е нарушил презумпцията за невиновност при свои медийни изказвания. Друга причина, която посочва министърът е „използване на служители от Бюрото за защита на свидетели за извършване на претърсвания и изземвания в сградата на президентството, което е злоупотреба с техните служебни задължения, нарушава принципа на разделение на властите и е недопустимо“.

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Големият замърсител в ЕС са въглищните централи на Западните балкани

В момента Северна Македония е единствената държава в Западните Балкани, която потвърди, че ще се откаже от въглищата. Плановете са Скопие да премине на друг вид енергия до 2027 година. В началото на месеца страната стана част от Алианса Powering Past Coal, основан през 2017 година от Великобритания и Канада, […]