Японската икономика продължава да е в тежко положение - Мойте новини

Японската икономика продължава да е в тежко положение

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Членовете на Управителния съвет на Банката на Япония (BoJ) заявиха, че икономиката на страната остава в „тежко положение“ заради пандемията. Очакванията са тя да се насочи по пътя на възстановяването, като бъде подкрепена главно от увеличаване на външното търсене и стимулираща парична и лихвена политики, пише „Банкер“.

Въпреки това износът на Япония продължава да нараства, макар че възстановяването се забавя от глобалния недостиг на полупроводникова техника, посочиха част от централните банкери, а други отбелязаха, че частното потребление е в стагнация поради силния натиск надолу върху потреблението на услуги.

Членовете на Японската централна банка запазиха позицията си, че нарастването на инфлацията е само временно, но предупредиха, че освобождаването на задържаното досега търсене може да доведе до по-нататъшно увеличение на цените.

Междувременно японското финансово министерство представи последните данни за международната търговия на страната.

Износът през юни нарасна с 48,6% спрямо година по-рано след скок с 49,5% през май, докато вносът се повиши с 32,7% в сравнение със същия месец на миналата година.

Общият излишък от търговия със стоки в Япония достигна през юни 383,2 милиарда йени спрямо търговски дефицит в размер на 189,4 милиарда йени през май и дефицит за 290,9 милиарда йени, наблюдаван през юни 2020 година.

Подкрепа за солидния експорт оказа най-вече нарастването на доставките в посока САЩ, като те се увеличиха през юни с цели 85,5% спрямо година по-рано, главно поради непрекъснато нарастващото търсене на автомобили и авточасти.

В същото време вносът на Япония от Европейския съюз отчете силен ръст, воден от доставки на самолети и автомобили.

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ще има ли задължителна ваксинация в Европа?

Във все повече европейски държави за имунизираните срещу коронавируса вече има много повече свободи, отколкото за останалите. Но решението в полза на ваксината остава лично – властите не могат да го наложат. Франция: Макрон призова съгражданите си да се ваксинират В телевизионно обръщение, събрало повече зрители от финала на Европейското […]