Минчо Спасов: Магистър по право ли е Иван Гешев? - Мойте новини

Минчо Спасов: Магистър по право ли е Иван Гешев?

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Преди няколко дни се замислих какво ще работи г-н Бойко Борисов , след като бе изритан от политиката. Оказа се, че не на всички завършили Висшата специална школа Симеоново (ВИПОНД) – „пожарна безопасност“ се признава проектантска правоспособност във Водоснабдителния и Канализационен сектор.

Това коментира във „Фейсбук“ Минчо Спасов.

На заседание от 15.10.2010 на Контролния съвет на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) приема, че: “Образованието, получено в Академията на МВР за определени периоди на време не отговаря на държавните изисквания, на които отговарят държавните училища… Освен институционална акредитация, Академията е трябвало да има и програмна акредитация“.

Това и пропуските в юридическата подготовка на Главния прокурор ме накараха да проверя дипломата му:
1.Влязох в сайта на ВСС, за да видя дали г-н Гешев е завършил магистратура по специалността „Право“. Съгласно НАРЕДБА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННИТЕ СТЕПЕНИ „БАКАЛАВЪР“, „МАГИСТЪР“ И „СПЕЦИАЛИСТ“ Приета с ПМС № 162 от 23.07.2002 г. магистратурата изисква 5 годишно обучение.

2.От дипломата е видно, че Г-н Гешев е постъпил в школата през 1989 и е завършил на 15.09. 1994 г.

3.Положил е теоретико практически изпит на 23.02.1995 г., а удостоверението за успешно завършен стаж и практико теоретичен изпит му е издадено на 01.03.1995 г. от което излиза, че стажът му не покрива законово изискуемите 6 месеца, а е по малко от 5 месеца и половина;

4.И дипломата и удостоверенията са без номера, факултетен номер и подпис на издаващо длъжностно лице. Документите са заверени само с надпис „вярно“ без подпис към него;

5.Дипломата е издадена на основание Указ №2415/1987 г. на председателя на Държавния съвет. Но след новата Конституция (1991 г. ) България се управлява според Конституцията и Законите. След 1991 г. укази няма. Има Закон за висшето образование, според който Школата на МВР няма качеството на Висше училище.

6.Към датата на издаване на дипломата на г-н Гешев (1994 г.) е в сила Закон за висшето образование, който в чл. 2 казва, че висшите училища се създават само с акт на Народното събрание. Към 1994 г. Висшата специална школа на МВР няма статут на висше училище поради липса на решение на Народното събрание.

7.Такъв акт за ВИПОНД Народното събрание издава едва през 2002 г. (14.06.2002 г.)

Висшият институт за подготовка на офицери и научно изследователска дейност за нуждите на МВР (ВИПОНД) ще се преобразува в Академия на МВР, решиха депутатите на днешното си редовно заседание.
За да може да отговаря на закона за висшето образование в дейността на академията ще бъдат включени 3 нови специалности – “Държава и право”, “Строителство” и “Обществознание”, за които ще се дават образователните степени бакалавър, магистър и научната степен доктор.

Депутатите приеха предложението на председателя на Народното събрание Огнян Герджиков студентите и курсантите, изучаващи “Държава и право” да придобиват само образователната степен бакалавър. Така завършващите тази специалност няма да имат правоспособност да упражняват юридическата професия.

Според Герджиков, даването на магистърска степен може да засили девалвацията на юридическото образование у нас.

8.В ДОКЛАД ОТНОСНО: Подготовката на кадри в Академията на МВР и тяхната реализация (2002 – 2007 г.) е казано:
„В изпълнение на изискванията на Закона за висшето образование през м. април 2007 г. бе проведена процедура по институционалната акредитация на Академията на МВР. За резултатите от нея сте информиран с докладна записка (рег.№ 8887 от 02.11. 07г.) на ректора“. (т.е. до тази дата Академията няма нито институционална, нито програмна акредитация);

НАОА е дала изрична препоръка към АМВР – да се направят постъпки пред висшестоящите органи на МВР за получаване на правото да се подготвят кадри както за нуждите на министерството, така и за нуждите на гражданското общество.

Ръководството на АМВР предприе конкретни мерки за създаване на условия в тази насока.“

9.Липсата на акредитация за периода на издаване на дипломата на г-н Гешев е призната и в официалния сайт на Академията на МВР:
„До края на учебната 1989/1990 г. на завършилите факултетите „Държавна сигурност“ и „Народна милиция“ се признава гражданска специалност „Право“.

През 1991 г. на основание на Закона за МВР ВИ „Георги Димитров“ е преобразуван във Висш институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД).

От 2001 г. ВИПОНД притежава институционална акредитация за срок от 5 години. Обучението в институт е организирано в съответствие със Закона за висшето образование, държавните изисквания за степените „бакалавър“, „магистър“, „доктор“ и със съвременните потребности на академичната практика.“

10. Тъй като към приложените в сайта на ВСС документи за г-н Гешев липсва документ за допълнителна квалификация, която да изхожда от висше училище, акредитирано да обучава по специалност „Право“, стои въпросът дали неакредитирано училище (школа) може да издава диплома за „юрист“ без да е акредитирана институционално и програмно да обучава по „специалност право“.

За мен отговорът е ясен. За вас?

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ЦСКА и Лудогорец отново в трансферна битка

Лудогорец и ЦСКА отново ще влязат в спор на трансферния пазар, твърди „Football 365 Africa“. Според изданието двата български клуба имат интерес към мароканския халф Хамза Саки, който е част от френския втородивизионен Оксер. Интерес към 25-годишния халф имат още Ференцварош и клубове от Нидерландия. Договорът му е до лятото […]