Румяна Коларова: Кабинет на ИТН без ДПС е невъзможен - Мойте новини

Румяна Коларова: Кабинет на ИТН без ДПС е невъзможен

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

46-ият парламент започна с комплекс за невъзможността за съставяне на правителство. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Румяна Коларова. Според нея общата снимка на 46-то НС казва много. От ГЕРБ отказаха да присъстват на груповата снимка, припомни тя и обърна внимание, че от „Има такъв народ“ също не са на снимката, поради факта, че искат първо да съставят кабинет.

„ГЕРБ декларираха, че не искат да се снимат заедно, защото другите партии се държат враждебно към тях, докато на снимката трябва да има общност, каквато според тях отсъства. Това са първите избори, на които ГЕРБ не са първа парламентарна сила. При ИТН има известна боязън, че няма да успеят да формират кабинет, затова и не бързат да регистрират успех и да се увековечат на снимка с такъв, докато не са формирали кабинет“, обясни политологът.

Радостта от постигнати изборни резултати се декларира от по-малките партии. Трите нови партии възприемат присъствието си в парламента триумфално и това обяснява нежеланието им да се явяват на избори. Сега мнозинството е от четири партии и ще е потенциална основа на бъдещия кабинет. Без ДПС обаче „Има такъв народ“ не може да състави кабинет.

Демократична България ще понесе щета от конфликта с ДПС, предупреди Коларова.

„Ясно е, че за „Демократична България“ ДПС е не само самоуправляваща партия на ГЕРБ, но в голяма степен се посочва и като партия, която е много по-тясно свързана с олигархични мрежи, да не говорим за прокуратурата и въобще проблемните елементи на съдебната система, според „Демократична България“. Интересно е, какъв ще бъде ефектът, ако те заедно с ДПС подкрепят правителство на ИТН“, каза Коларова.

Основната причина, поради която БСП губи избиратели, са трите протестни партии. БСП няма да подкрепи кабинет на ИТН, коментира още тя. Според политолога, когато има остра политическа конфронтация опозицията се отказва да излъчи председател в комисии без важна роля в парламентарния процес. Проф. Румяна Коларова изрази надежда за бързо формиране на кабинет. До началото на август ще е ясно, ще има ли кабинет и кои ще са председателите на комисиите. Радев ще е най-големия губещ при избори 2 в 1. Ако преговорите за кабинет се проточат, това ще е пагубно за България, каза още професорът.

„Президентът може да разпусне парламента до 22 октомври. Ако преговорите за нов кабинет се проточат по изкуствен начин, така че да прескочим тази дата и да остане действащият парламент, защото по конституция той не може да бъде разпуснат, това ще е пагубно за България. Макар че съм убедена, че оправданието ще бъде свързано с гласуването на бюджета или нещо подобно, но как ще гласуваш бюджет, като не можеш да направиш правителство“, попита тя.

Големият проблем е, че зад новите лица в политиката стоят стари, заключи Коларова.

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Акция срещу джиповете до Рилските езера

Провежда се операция на полицията с участието и на жандармерията и екипи на НАП срещу нерегламентиран превоз на туристи с джипове в района под Седемте рилски езера. Това каза за Националното радио кметът на Сапарева баня Калин Гелев. Това се случва, след като в социалните мрежи се появиха снимки на […]