Д-р Дечо Дечев: При Кацаров има доклад с нередности в болница на 500 метра от "Пирогов" - Мойте новини

Д-р Дечо Дечев: При Кацаров има доклад с нередности в болница на 500 метра от „Пирогов“

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

„През март месец 2020 година държавата беше поставена под карантина и с активното участие на определени медицински лица. Беше насаден умишлено панически страх, който изигра лоша роля на болниците, в следствие на което обръщаемостта спадна драстично. Ако средно касата е давала 180 милиона, заради страха на пациентите драстично намаляха и оборотът започна да е около 110-115 милиона, което е около 40% спад. Когато спадне оборотът на една болница, тя финансово загива“.

Това каза бившият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев в студиото на „Честно казано“ с водещ Люба Кулезич, цтиран от Фрог нюз.

“Защото след като спадне оборотът, болниците започнаха да намират механизми за покачване на приходи, всяка една болница откри огромен брой легла за ковид болни, според мен се направи една огромна грешка. “Пирогов” направи грешка и разкри най-много легла, близо 400 легла, Александровска само 73. Върху една технологична болница беше нанесен един огромен удар. Много отделения се закриха, тя има водещи клиники в национален мащаб, те бяха пренасочени към други болници.Това не е решение на Балтов – той не може да нанесе такъв удар върху болницата. Това е политическото решение.” – каза докторът.

Дечев разясни защо е имало проверка в „Пирогов“. В периода от октомври 2019 до май 2020 година болница „Света Анна“ с над 3 хиляди болни от COVID, е приела 1 човек по чернодробна пътека, Александровска от 878 ковид заболели, отново има един приет по конкретната пътека. Докато „Пирогов“ е имала 4305 пациенти с COVID-19, a приела 671 заради чернодробни проблеми – високият брой е бил причината за проверка.

Докторът обясни и че всяка една българска болница, приемаща заболели от COVID, е подписала национален рамков договор. Този договор задължава, че до 30-дневен срок от изписване, пациентите трябва да бъдат прегледани контролно 2 пъти. Като по негови думи, „Пирогов“ са се забавяли с този срок и са викали хората по-късно, за може да насочат прегледите им по клиничен път, вследствие на което да „приберат парите директно в касата на болницата“

Дечев спомена и за болница „на 500 метра“ от „Пирогов“, чийто доклад с нередности стои от известно време на бюрото на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Като служители от спомената болница са посещавали министерството, за да дават обяснения за нарушения и за факта, че „не могат да се разберат със сегашния си директор“. Дечев каза, че е сигурен, че Кацаров е принципен и ще вземе правилно решение.

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Цветан Василев: Нямам съмнение кои са скритите господари на Спас Русев в България

Банкерът Цветан Василев даде специално интервю за предаването „Честно казано“ с Люба Кулезич на телевизия „Евроком“. Темата бе свързана със задълженията на „Виваком“ и в чии интерес са те. Той сподели, че задълженията на дружеството са над 2 млрд, евро. „77% от активите на „Виваком“ бяха активи на КТБ, този […]