Синдикати и работодатели искат актуализация на бюджета - Мойте новини

Синдикати и работодатели искат актуализация на бюджета

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Това, което подготви служебното правителство и е задача за годината, е актуализацията на бюджета. Предвижда се актуализация на пенсиите, мерки за подкрепа на здравния сектор и подготовката на евентуална следващата Ковид вълна. При предприятията очакваме мярката 60/40 да се трансформира във вида, който предлагаме. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Според него, когато предприятията спират работа, се очаква мярката да поеме 75% от липсващия доход.

„Ръстът на заплатите се състоя и той не е символичен – за някои администрации се увеличиха заплатите с 30%. В реалния сектор също имаше ръст на заплатите, средната се повиши. В България имаше остър недостиг на работна ръка. Имаше при върха на кризата ръст на безработицата и пак се доближаваме до ръст на недостиг на работната ръка. Индустрията се възстанови до нивата преди пандемията“, обясни Велев за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че БВП може да се увеличи чрез инвестиции и иновации.

„Няма друг измислен начин за страна като нашата. Това може да стане с реформи в сектор сигурност, правосъдие – да се даде правна сигурност, правна стабилност, съчетано с функционирането на данъчния отдел. Трябва да се добави цялостното подобряване на бизнес средата“, допълни събеседникът.

„Има нужда от увеличаване на пенсиите и трябва да се търсят резерви за това. Важното е да не се губи връзката с осигурителния доход. Относно максималния осигурителния доход – в България той е изпреварил нивото си. Той се мери спрямо средния. При нас са проблем минималната и средната пенсия, а не максималната“, посочи Васил Велев.

„Четири от шестте партии в новото НС са обещали в своите програми необлагаем минимум. Държавата трябва да е активен участник в пазарната икономика. Държавата, освен че определя правилата, трябва и да играе по тези правила“, посочи икономистът от КНСБ Любослав Костов.

Според него държави, които са били на прага на въвеждането на еврото, са вдигали ударно доходите си.

„Най-важното е актуализацията на бюджета. Има си стъпки за извървяване. Не виждам кой политик ще каже на пенсионерите, че ще им вземе даваните вече доста месеци 50 лв., тези пари трябва категорично да останат в тях. Трябва да нарастват пенсиите“, изтъкна той.

Любослав Костов е на мнение, че не сме чули и дума за необлагаем минимум от „Има такъв народ“.

„Това е пипане на един или два данъка без ясни перспективи. Ако искаме да правим данъчна реформа, трябва да излезем с разчети“, допълни още икономистът.

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Левски с интерес към Георги Миланов

Левски проявява интерес към футболист №1 на България за 2012 година Георги Миланов, пише „Труд“. Халфът е без отбор от година насам, след като се раздели с унгарския Фехервар. На свой ред „сините“ наваксват със селекцията, която закъсня това лято заради финансови проблеми. У нас Миланов игра за Литекс, след […]