Каталуня връща милиони - Мойте новини

Каталуня връща милиони

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Регионалното правителство на Каталуния обяви, че ще използва Каталунския финансов институт (ICF), за да върне в държавния бюджет на Испания близо 5 милиона и 423 хиляди евро. Сметната палата ги поиска от 40 бивши регионални висши служители, след като стана ясно, че те са пренасочвали публични средства към така наречените „каталунски посолства“ и Съвета за обществена дипломация на Каталуния, за да промотират в чужбина референдума за независимост, проведен на 1 октомври 2017 г. и обявен след това за незаконен от Конституционния съд, съобщи БНР.

Дни след като Сметната палата се произнесе, че тези пари трябва да бъдат върнати в бюджета, заедно с още 4 милиона и 100 хиляди евро за самото провеждане на референдума, регионалното правителство на Каталуния създаде Фонд с капитал от 10 милиона евро, за да може да заплати сумите. Тогава бе обявено, че целта е да се „задължат администрациите да защитават държавните служители”.

Последва бурна реакция от страна на опозицията, а председателят на Народната партия Пабло Касадо обяви, че ще подаде жалба срещу регионалното правителство за измама и присвояване. Жалба подадоха и от Каталунската организация за гражданско съжителство с мотива, че това е „повторно незаконно използване на публични средства”. Резултатът е, че не се намери нито една банка, която да поиска да поеме гаранцията за тези близо 10 милиона евро, които трябва да бъдат върнати в държавния бюджет и тъй като срокът изтичаше, правителството на Пере Арагонес намери компромисен вариант като плати чрез Каталунския финансов институт, където гаранти са частни лица, привърженици на отделянето на Каталуния.

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Хамид Хамид: Tози парламент ще излъчи правителство

„Според мен – да. Имам усещането, че този път ще се справим с тази трудна задача“. Така депутатът от ДПС Хамид Хамид отговори на въпрос в предаването „Лице в лице“ по бТВ дали новият парламент ще успее да излъчи правителство. По думите му ДПС може да подкрепи правителство на ИТН […]