В Германия професионални пожарникари почти няма. Кой върши тяхната работа? - Мойте новини

В Германия професионални пожарникари почти няма. Кой върши тяхната работа?

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Спасяване, гасене, защита: това са основните задачи на пожарникарите, които в Германия в преобладаващата си част са доброволци. Те работят без заплащане, паралелно към основната си дейност, с която се издържат. Където и да са – на работа или в почивка – те носят със себе си пейджър, който им съобщава, ако трябва да се включат в акция.

Повечето по-малки градове и села не могат да си позволят да ангажират професионални пожарникари – екипировката и персоналът са твърде скъпи. А и ако за всяко населено място отговаряха професионалисти, работещи в най-близкото съседно село или град, те биха били твърде малко и би им трябвал над половин час да стигнат до инцидента. Благодарение на множеството доброволци, екипът може да стигне само за няколко минути до проблемната точка. В големите градове, т.е. тези с население над 100 хиляди души, има и професионални пожарни – малко над сто. Но и те са подпомагани от доброволци. Общо над 22 хиляди доброволци помагат при бедствия и аварии и винаги се радват на новите попълнения.

Но да си част от доброволната пожарна не е „хоби“. За да могат ефективно да се борят с огъня или да реагират при сложна ситуация като наводнение, доброволците преминават през много тренинги и курсове за обучение – отделят за целта от свободното си време. А ако се окаже, че няма достатъчно доброволци за попълване на противопожарния екип, се прибягва към задължителна повинност – хората на възраст между 18 и 50 години са длъжни да работят като пожарникари за определен период от време.

По подобен начин е структурирана и Федералната агенция за техническа помощ (THW). Официално тя е част от германското Министерството на вътрешните работи, но само два процента от служителите ѝ са назначени с договор – останалите са доброволци. В 668-те регионални дружества на агенцията участват над 80 хиляди души, които помагат на хората в нужда, например като осигуряват питейна вода или разчистват пътища. Дейностите на THW и противопожарните служби често се допълват.

Автор: Дженифър Вагнер

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Гръцката църква призова вярващите да се ваксинират

Синодът на Гръцката православна църква призова вярващите да се ваксинират срещу коронавирус. Църквата дори разпространи отворено писмо от четири страници с 12 въпроса и отговора за ваксините, пише гръцкият вестник „Катимерини“. В писмото подробно се обяснява ползата от ваксинацията, опасността от варианта Делта, както и разобличаване на най-разпространените антиваксърски конспиративни […]