Янаки Стоилов: Иван Гешев направи нещо недопустимо - Мойте новини

Янаки Стоилов: Иван Гешев направи нещо недопустимо

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Нарушението на Гешев е главно свързано с недопустимо използване на информация, придобита със СРС, злоупотреба с Бюрото за защита на свидетелите и др. Това заяви пред БНТ служебният правосъден министър Янаки Стоилов в предаването "Денят започва с Георги Любенов".

Ще представя мотивите за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев на заседание на ВСС. Около 10 страници е написаното от вътрешния министър Бойко Рашков, със 100 страници приложения, каза още служебният правосъден министър.

Подадох сега сигнала за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев, защото го получих преди дни, в средата на седмицата, заяви Янаки Стоилов. Така Стоилов обясни защо няколко дни преди изтичането на мандата на служебното правителство е подал във Висшия съдебен съвет предложение за започване на процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

На 14 юли т.г. Стоилов е получил сигнал от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за нарушения, извършени от Гешев. На 16 юли Стоилов обяви на специален брифинг, че е изпратил доклада във ВСС и още същия ден на сайта на ВСС бе публикуван дневния ред на заседанието на Пленума на съвета на 22 юли, където предложението е първа точка. Главният прокурор веднага поиска публикуване на искането заедно с всички материали, което същата вечер бе сторено на сайта на ВСС. Сигналът на Рашков е писмо от 10 страници и 100 страници с медийни публикации и читателски коментари.

Вчера стана ясно, че правосъдният министър в служебното правителство Янаки Стоилов свиква Висшия съдебен съвет (ВСС) заради сигнал срещу Иван Гешев и ще поиска прекратяването на неговите правомощия като главен прокурор на Република България. Пред журналисти той обясни, че преди два дни при него постъпила информация от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за допуснати нарушения от страна на главния прокурор. В сигнала имало данни за действия и бездействия на главния прокурор, които "съставляват тежко нарушение на служебните задължения" и действия, "накърняващи престижа на съдебната власт", затова и Стоилов предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) да се произнесе за наличието на обстоятелства за предсрочно освобождаване на Гешев като главен прокурор.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

СЗО зове за одити на лабораториите в Ухан

Световната здравна организация предложи втора фаза на проучванията за произхода на коронавируса в Китай, включително одити на лабораториите и пазарите в Ухан, като призова местните власти към прозрачност. Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус представи плана на страните-членки ден след като заяви, че разследванията са възпрепятствани от липсата на […]