Шефът на столичните лични лекари: Да се намали административната тежест при ваксинирането

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Да се намалят административните процедури, които личните лекари трябва да извършват по време на ваксинацията.

За това призова пред Нова тв д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София. 

Имунизацията на пациентите да не се вписва на 5, както е прието сега, предлага той. Според него е възможно да бъдат ваксинирани между 50 и 100 хил. души дневно, когато започне масовата кампания. Подобни планове обяви в понеделник здравният министър Костадин Ангелов.

Здравният министър: Имаме организация да ваксинираме от 50 до 100 хил. души дневно

„Общопрактикуващите  лекари са единствената структура у нас, която има разкрити кабинети за ваксинация. И в най-отдалечените места има имунизационни кабинети. Трябват ни две неща – ваксини и желаещи да се ваксинират. Много е важно да се намали поне наполовина в момента заложената в Националния имунизационен план административна тежест. Когато се слага една ваксина, се налага да отразя нейното поставяне на цели 5 места – в амбулаторния лист,  в здравноосигурителната книжка, в личната амбулаторна карта, в имунизационния журнал и накрая в електронния регистър. По този начин няма да мога да имунизирам голям брой хора за деня. Вероятно 15 минути няма да ми стигнат да ваксинирам един човек при всички тези документи”, обясни д-р Миндов.

Според него е достатъчно информацията за имунизацията да се впише в амбулаторния лист и в електронния регистър.

На въпрос има ли забавяне при ваксинирането на личните лекари, той обясни:

„До миналата седмица имаше проблем в София. Там работят 1/3 от джипитата у нас. С подкрепата на Столичната колегия на Лекарския съюз  нещата се уредиха. Мисля, че всички желаещи са получили първата доза”, каза лекарят.

„Все още сме на фаза 1 при ваксинирането, която е имунизация на медицинския персонал. Общо 243 000 души попадат в тази фаза. При стоматолозите ваксинирането върви много бавно”, посочи още д-р Миндов.  

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Правят референдум в Тайван за четвъртата АЕЦ в страната

Национален референдум за съдбата на четвъртата АЕЦ в Тайван ще се проведе на 28 август тази година. Резултатите ще бъдат обявени на 3 септември. Допитването е инициирано от привърженици на атомната енергетика в страната. Жителите ще отговорят на въпрос съгласни ли са с възобновяването на проекта за изграждане и въвеждане […]