Чудото от Лийг: в това германско село няма коронавирус

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Село Лийг е идилично местенце недалеч от бреговете на Мозел. Грижливо реставрирани стари къщи, пожарна и основно училище, внушителна църква в центъра – нищо по-различно от останалите 30 000 общини в Германия.

Но 400-те жители на Лийг вече са влезли в историята: всичко звучи толкова невероятно, че вече се говори за "чудото от Лийг". В Германия от началото на пандемията с коронавирус са се заразили 3,25 милиона души, а в малкото село в провинция Райнланд-Пфалц – нито един. И то не само с днешна дата – в селото не е установена нито една зараза от началото на пандемвията досега. Сякаш то е под един вид стъклен похлупак. "Досега имахме невероятен късмет. Вероятно имаме ангел-хранител, който казва – ще опазим това село", казва кметът Хайнц Цилес.

"Чудото от Лийг" като медиен спектакъл

От две седмици телефонът на Цилес не спира да звъни. Когато местният вестник за първи път пише за "чудото", никой не предполага каква медийна лавина ще предизвика публикацията. Оттогава насам непрестанно постъпват запитвания от репортери, които искат да знаят как така Лийг се справя по-добре от другите? Каква е тайната рецепта – освен късмета?

"Ние сме много сплотена община, има много доброволци, които са готови да откликнат веднага. Гледаме на себе си като на екип и работим съвместно", казва Цилес. През зимата младите хора се организирали, за да пазаруват за възрастните, а и постоянно им оказвали жестове на внимание – наглеждали ги, оставяли им по някой малък подарък. Родителите на децата от основното училище пък събрали пари, за да купят два филтъра за пречистване на въздуха. "Политиците са по големите думи, а ние сами сме се заели с това, което е необходимо", казва гордо кметът. Хората в селото се познават и се грижат един за друг. Но макар и тук да няма нито един случай на зараза, на никого и през ум не му минава да твърди, че вирусът не съществува.

"В Лийг няма нито един човек, който да отрича съществуването на вируса", уверява Цилес. "Хората спазват правилата, разумни са и са дисциплинирани. Наясно са, че пандемията е огромна трагедия." Макар, че 90 процента от населението на Лийг пътуват ежедневно за работа извън селото, то и до момента не е засегнато от заразите. Трябва да останем на нула, гласи една футболна мъдрост – играта може да се спечели само ако противникът не е вкарал нито един гол. Хората в Лийг са превърнали това в свое мото.

Къщите за гости остават затворени

Мартин Вайл е един от жителите на селото. Той притежава четири къщи за гости. Обикновено туристите идват, привлечени от възможностите за екскурзионни обиколки и за езда, както и от близостта на най-красивия висящ въжен мост в Германия. Но от 2-и ноември 2020 Вайл няма право да приема туристи – такива са изискванията във времената на пандемия. "От една страна къщичките са идеалното място за ваканция – можем да приемем гостите без проблеми и без контакти. Но от друга се питам – искаме ли тук да дойдат на почивка хора от някой регион с много зарази?", казва хотелиерът.

В селото вече има и възможност за тестване

Междувременно в местната спортна зала има и възможности за гарантиране на "нулевите" попадения. В тази зала местните хора могат веднъж седмично между 15 и 17 часа да се тестват за COVID-19, няколко минути по-късно резултатът им е готов. Всичко е организирано от местната пожарна команда, начело с Даниел Платен. "Когато хората разбраха за тази възможност, реагираха напълно положително. Никой не каза, че няма да се възползва, точно обратното. Хората са доволни, че имат център за тестване на място", казва Платен. Кметът Цилес вече има идея какво да направи, ако нулевата степен на зараза се запази до края на лятото. "Ако го постигнем наистина – да минем без зарази през пандемията – ще направим огромен селски празник."

Автор: Тетяна Клуг

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Румен Петков и руският посланик заедно на богослужение за Цветница

Председателят на АБВ Румен Петков и посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова присъстваха на тържественото богослужение за Цветница в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", съобщиха от пресцентъра на партията. Посланикът получи като специален подарък икона на Св. Александър Невски, която бе осветена от епископ Герасим. Н. Пр. Елеонора Митрофанова […]