Членове на будистки и даоистки храмове влизат във военните редици на Тайван

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Тайванската армия планира да интегрира членове на храмовете в новите си резерви сили, с оглед на нестихващите заплахи и натиск от страна на Китай и опасенията от евентуално нахлуване.

По време на сесия на Законодателния юан по-рано тази седмица министърът на отбраната на Тайван Чиу Куо-ченг заяви, че в отговор на засилващите се военни заплахи от страна на Народната освободителна армия, военните планират да създадат нова „Агенция за мобилизация на отбранителния резерв“ до януари следващата година. Чиу каза, че в допълнение към съществуващите граждански организации и военни резервни звена, в състава могат да бъдат включени и членове на будистки и даоистки храмове.

Коментарите на Чиу предизвикаха разгорещен дебат в онлайн форума PTT, като хора от мрежата изразиха полюсни мнения. Едни смятат, че това е шега и не може да бъде реализирано, но ако все пак бъде, то това би било смехотворно. Други пък са категорични, че храмовете разполагат с обширна мрежа от доброволци, които са се оказали доста ефективни в инициативи за предоставяне на помощ на нуждаещи се, а освен това тяхната физическа сила е много по-голяма от тази на „работниците с бели якички“.

Във вторник бе изяснено, че Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи на страната обмислят изменение на Закона за гражданска защита, за да се разшири кръгът от цивилни и доброволци, които военните могат да използват в случай на война или природно бедствие. Законът за гражданска защита дава възможност на военните да мобилизират цивилни групи, но към момента само от доброволци от полицията и пожарникари.

От Министерство на отбраната се надяват обхватът на закона да се разшири, за да има възможност за включване на доброволци от будистки и даоистки храмове, както и от църкви и неправителствени организации, които да се присъединят към редиците на военните в случай на национална извънредна ситуация, особено сега, когато страната е изправена пред сериозна заплаха.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Събарят военни блокове

На мястото на бившите военни жилищни сгради в Звездец ще бъдат построени еднофамилни къщи. Преди това обаче теренът ще бъде разчистен и разделен на парцели, които общината ще продаде поотделно. Въпросните сгради са три на брой и са разположени на главната улица „Петрова нива“. До 90-те години на миналия век […]