ЦИК: „Сиела норма“ иска 15 млн. лв. за 1500 машини за гласуване

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

ЦИК е изправенa в извънредна ситуация, след като "Сиела норма" изпраща вчера SMS на председателя, че няма да участва в поръчката за нови машини. Това обясни пред бТВ Росица Матева, член на Комисията.

Бяхме изненадани от реакцията, организирана е бърза среща. ЦИК разходва държавни средства и са ръководени от информация по пазарни проучвания за стойността на машините, обясни тя. Надява се, че това не е окончателният отговор, ще бъдат поканени на преговори отново.

Матева обясни, че за 9600 устройства се искат 42 млн. лв., преговаряли за 36 млн.лв., тя иска да преосмислят и да предоговорят и обясни, че 9 600 устройства с базов и приложен софтуер струват 36 млн. лв., 1500 устройства без него – 15 млн. лв.

От "Сиела" споменавали 9 млн. лв., после 15 млн. лв., а няма да има логистика и транспорт от тях за машини в чужбина, уточни Росица Матева.

В момента има възможност само за 1500 машини, за да сме спокойни за начина на гласуване, а тезата на изпълнителният директор Веселин Тодоров била, че колкото повече машини, толкова по-евтино.

Поръчани са 9600 машини, допоръчват се допълнителни количества от този тип, затова единственият изпълнител е "Сиела норма", защото се искат същите машини със същия софтуер, добави Росица Матева.

На въпроса дали има план Б , тя заяви, че ще се търси доставка на устройства по други начини, но законодателят е категоричен – само при невъзможност за машини ще се гласува с бюлетини, каза експертът.

Припомняме, през септември 2020 година от ЦИК заявиха, че са нужни около 10 000 машини за нормално гласуване.

През ноември 2020 г. Комисията обяви, че ще бъдат закупени 9600 машини. Стойността на поръчката е изчислена на 36 млн. лева без ДДС.

На 8 декември стана ясно, че осем кандидати искат да доставят машините за гласуване у нас за редовните парламентарни избори на 4 април. В края на декември ЦИК избра "Сиела Норма" да достави машините за вота през април. "Сиела Норма" достави машините за гласуване и на последните евроизбори през 2019 г. Тогава устройствата бяха 3000, а ЦИК ги нае.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Майкъла: Любо е научен, че с ЦСКА трябва да си шампион, не да падаме от този, от онзи, от 1948

Бившият футболист на ЦСКА Георги Илиев – Майкъла коментира представянето на отбора през сезона. Той не е доволен от показаното в някои от мачовете. "В първенството традиционно се доказа, че Лудогорец е номер 1, а битката остава за второто-третото място. И това не е добре за ЦСКА вече десета година. […]