Христо Николов за ФАКТИ: Представителност на база етнос е опасност за националната сигурност - Мойте новини

Христо Николов за ФАКТИ: Представителност на база етнос е опасност за националната сигурност

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

„Професия ром няма. Това за мен е заплаха за националната сигурност. Това е сепариращо, отделящо, сегрегационно. Това е разделително, отчуждащо, етнизиращо. Казвам, че е заплаха за националната сигурност най-отговорно като човек, който 25 години е посветил работата си на ромска тематика“.

Така гражданският активист Христо Николов коментира предложението на Слави Трифонов за министър без портфейл по ромските въпроси. От ФАКТИ разговаряхме с него по темата, както и за целия кабинет, предложен от лидера на „Има такъв народ“.

„В задачата се пита кои са ромските въпроси. Неслучайно казах, че професия ром няма. Има кауза, тя е в една единствена посока – да се борим човек да бъде асоцииран, а не асимилиран. Асимилацията е да промениш културата, бита, традициите, дори историята си. Асоциирането е да запазиш идентичност, да запазиш своя бит, култура, традиции, но да си гражданин като всички останали, да спазваш порядките на обществеността – в лицето на законите, да си гражданин дотолкова, доколкото да си платил своя дан върху придобивките, които ползваш, да си изряден откъм документи. Това означава да си асоцииран – да вървиш равно с всички, да имаш равни права, равни задължения“, обясни Николов.

„За мен интеграцията е изчерпана дума. Ромската общност в България е капсулирана. Трябва да бъде декапсулирана. В момента ромската общност е затворена, признава само своя български произход, но не и гражданството си, защото е обидена на държавата заради дискриминационното отношение към нея в ред сектори. Много години назад няма реална програма за последователна политика по сектори – образование, здравеопазване, жилищна политика, върховенство на закона трудова заетост и ред други. Това, че тази общност не вижда в лицето на своите по-образовани представители, които са за мен асимилирани, еталон за поведение, води до тази капсулация“, смята Христо Николов.

„Всеки министър трябва да е тясно професионално профилиран, трябва да е доказал своята експертност и тогава той да заеме длъжността като гражданин на тази държава. Неговият етнос не би трябвало да има значение, като би било само плюс общността да разбере, че в това лице тя има свой представител. Да има представителност на база етнос, е опасност за националната сигурност“, категоричен е той.

„Министрите не трябва да излизат и да четат заучени фрази, а да са наясно какво се случва в определения сектор, гилдията трябва да е спокойна, че това е компетентен човек и разбира от работата си и затова е на това място. Неслучайно излязохме през 2013 година, когато назначиха Пеевски в ДАНС – защото знаехме, че не му е мястото там. Това, че има гръб и пари, нищо не значи, той няма експертиза. Това провокира хората – експертността силно се занижава и подценява. В България експертите са много силно подценявани, унижавани. Елитът на нацията е много силно потиснат. Той е огорчен също както е огорчена ромската общност, тоест капсулиран е. Точно заради това не признаваме елита си“, допълни гражданският активист.

„Разчетът ми спрямо позицията на Слави Трифонов е, че това е чист фашизъм! Скрита административна форма на разделение, на дискриминационно отношение. Този ход, който е уж по ромските въпроси, е пропаганда, дори мога да го разчета като партийно решение, защото вървим към нови избори – вместо да ги купи с пари, да похарчи финанси, с този ход той просто си ги взе все едно е влязъл в магазина и ги е сложил от щанда в количката. Той е наясно, че това няма да се случи – такъв министър няма да има, но това е популизъм. Дори и да приемем, че е чисто добронамерено, това означава, че политически той не е подготвен, не е узрял. Според мен да си музикант-общественик никак не е добре за държавата. Гражданите на България нямаме време, 30 години се начакахме – не нагледахме, а начакахме, политика да узрее, а тези, които искат да коват закони, да са тясно профилирани в определени секторни политики, да са експерти“, каза още той.

„Парламентаризмът да излиза през Facebook, да ни се предлага кабинет през социалната мрежа, това не е бакалията. С този си ход той (б.р. Трифонов) направи нещо, което даже последните 30 години не успяха – толкова да оскверни парламентаризма и държавността. Да излезе през социална мрежа, за да обяви нещо, което парламентът трябва да одобри… Не ме интересува дали са го съгласували с този или онзи, въпросът е, че излиза през Facebook. Къде е намерил тези хора, по какъв начин – не знаем. Гражданите на България не ни интересува кой и по какъв начин си мери мускулите. Интересува ни предлага ли ни се алтернатива, която да е предпоставка да живеем по-добре, да имаме стабилност и сигурност, че можем не да съществуваме, а да живеем“, коментира Николов.

„За мен това за пореден път е подценяване и подмяна на всичко, което досега, за тези 8 години от 2013 година насам, искаме – промяна и реформа. Ако ще правят подмяна, ние отвън ги чакаме. Гражданското общество ги чака. Най-отговорно казвам, че това гражданско общество е узряло. Не може да се подиграват с нас, гражданите. Без значение за кого става дума – щом иска да става парламентарист, да е мислил преди това. Не може да осквернява парламентаризмът! Пак казвам – не ни интересува кой с кого си мери мускулите. Интересува ни дали има предпоставка ние, гражданите, обикновени хора, без значение нашата етническа принадлежност, да можем да вървим спокойно и да се изграждаме, да просперираме“, категоричен беше Христо Николов.

„Против етнизирането съм. Че трябва да има в тази държава граждани от ромски произход в управлението на страната на ниво министър, трябва. Той обаче трябва да е в общия, а не в частния кюп“, смята още той.

„Ако се случи да има такъв министър по ромските въпроси, утре някой министър ще каже: „Вие си имате ваш човек“. Точно това е опасност за националната сигурност. Заиграването на Слави е много опасно. Ако някой не го е помислил преди това и се подвежда емоционално, жална му майка. В неговите листи не е имало ром, а не е да нямаме подготвени кадри и да не сме израснали да сме част от това елитарно общество“, обясни той.

„От ромски етнос съм, но не се срамувам. Аз съм гражданин като всички останали. Аз съм не асимилиран, а асоцииран, както трябва да бъде. Именно това е моделът – да се създаде условия на тези хора да се почувстват граждани и тогава да решаваме съдбините на тази държава“, каза още Христо Николов.

„Да сте разбрали някъде на възлова позиция да има ром? Някъде, различно от главен отговорник на метлата? Ако го има, той е асимилиран и се крие. Защо – защото го е страх да не загуби работата си или да не го посочат с пръст. Това е болното на капсулацията – човек трябва да избере един път: дали да се срамува от рода си, за да е част от обществото. България до момента ползва модела на Франция. Този модел е опасен, защото води именно до капсулация“, завърши Христо Николов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Копаенето" на криптовалута е напълно забранено в Китай

Китайските власти, активно разработвайки и тествайки технологията на държавната цифрова валута, продължават политиката си на ограничаване на копаенето на криптовалути в страната. Провинция Анхуей е последният регион в Китай, в който правителството забранява доставката на електроенергия за добивни ферми за биткойни. Официалната причина за забраната е липсата на електричество в […]