Ученици изработват паметник на дядо Добри - Мойте новини

Ученици изработват паметник на дядо Добри

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Ученици от професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино изработват паметник на дядо Добри, българския дарител за реставриране и поддържане на множество християнски храмове. Гимназията е единственото каменоделно училище на Балканите и второ в Европа, а проектът предвижда паметникът да бъде преместен в софийски парк, след като бъде завършен, предаде БНТ.

Инициативата започва още през 2018 година с участието на ученици от професионалната гимназия.

"Съгласявайки се да бъдем партньори, ние изработихме нашата част от проекта. В него участваха ученици, които вече завършиха, които много искаха да ударят по камъка, да оставят своя отпечатък, но уви, нещата малко се проточиха във времето", казва Яна Орлинова, директор на ПГ по каменообработване.

По изготвена скица е направен моделът на дядо Добри, най-напред от глина, а след това от гипс. В момента той се съхранява в ателието на гимназията по каменообработване. Остава финалната част, но и най-трудната.

"Имаме дарение дори от наши съмишленици – една кариера над Кунино, която ни е дарила един голям каменен блок, който чака да бъде пренесен тук и се надяваме час по-скоро да стане, да се установи мястото за паметника, ще започнем да изработваме модела в камък и нашите ученици очакват с нетърпение този момент", каза още пред БНТ Яна Орлинова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Христо Николов за ФАКТИ: Представителност на база етнос е опасност за националната сигурност

„Професия ром няма. Това за мен е заплаха за националната сигурност. Това е сепариращо, отделящо, сегрегационно. Това е разделително, отчуждащо, етнизиращо. Казвам, че е заплаха за националната сигурност най-отговорно като човек, който 25 години е посветил работата си на ромска тематика“. Така гражданският активист Христо Николов коментира предложението на Слави […]