„Убийство на българското кино“ и предизборна помощ за телевизиите

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Обединената българска филмова общност въстана срещу подготвяните промени в Закона за филмовата индустрия, които, според бранша, подпомагат само телевизиите, но убиват българското кино. Въпросният проект бе внесен от Министерския съвет, а до края на миналата седмица се приемаха предложения от депутати за редакция на текстовете, преди те да влязат за окончателно гласуване в пленарната зала. А днес от брашна излязоха с остро отворено писмо по темата, изпратено до медиите. 

Филмовите дейци към Кошлуков: Къде са парите за българско кино

Според кинаджиите промените в закона се правят в условия на "безпринципно политическо съглашателство" от парламентарните партии – ГЕРБ, БСП, ДПС и "Воля". А спорното предложение е това, което въвежда механизъм за предоставяне на държавна помощ за производство на телевизионни филми и сериали – за сметка на българското кино.

От киноиндустрията припомнят, че според първоначалния проект парите от държавата са били предвидени за подпомагане на българското кино. Сега с планираните редакции значителни публични средства ще се пренасочат "за финансиране на телевизионно съдържание".

В писмото си от кинообщността обясняват и защо предлаганите поправки в закона противоречат и на европейската практика.

И заявяват, че разбират, че "предвид предстоящите парламентарни избори големите телевизионни оператори ще имат решаваща роля в кампанията, но това, което се извършва с предлаганите промени, внесени от депутатите между първо и второ гласуване за финансиране на телевизионни филми от субсидията, определена за българското филмопроизводство, е убийство на българското кино и нанася тежки поражения на националната ни култура, които ще имат последствия десетилетия наред"

Ето и пълния текст на писмото, под което са се подписали водещи фигури в българското кино:

Ние, представителите на обединената българска филмова общност,категорично не сме съгласни с публикуваните на страницата на Народното събрание предложения за промени в проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия (ЗИД на ЗФИ), направени съвместно, при безпринципно политическо съглашателство, от народни представители от парламентарните групи на ГЕРБ, БСП,  ДПС и ВОЛЯ, с които се въвежда механизъм за предоставяне на държавна помощ за производство на телевизионни филми и сериали. По този начин значителни публични средства, които според първоначалния законопроект бяха предвидени за подпомагане на българското кино, се пренасочват за финансиране на телевизионно съдържание, предназначено за излъчване основно в програмите на големите телевизионни оператори (обстоятелство, което е недвусмислено видимо от предложението за въвеждане на изискване продуцентите да бъдат допускани да кандидатстват за финансиране само при условие, че са сключили договор с голям доставчик на медийни услуги – с 1 млн. активни потребители или със средногодишен аудиторен дял в праймтайм най-малко 10 на сто).

Още  веднъж потвърждаваме позицията си, че уредбата на държавното подпомагане за телевизионните формати няма място в Закона за филмовата индустрия. Това ще бъде прецедент в Европейския съюз. Натискът на телевизионните оператори, (които десетилетия не отделят никакви средства за българско филмопроизводство, въпреки наличието на такова изискване в Закона за радио и телевизия) в крайна сметка ще доведе до намаление на средствата за българско кино за сметка на финансирането на телевизионно съдържание, предназначено за програмата на големите телевизии. Отстъпление от защитата на националното ни филмопроизводство вече беше направено с въвеждането на  схемата за държавна помощ чрез възстановяване на разходи, където основни бенефициенти отново ще бъдат чужди компании.

Нещо повече, с предложените съвместно от народните представители от ГЕРБ, ДПС, БСП и ВОЛЯ промени, се въвеждат дискриминационни условия към продуцентите на български филми, обвързвайки допускането им до финансиране с комерсиалния успех на продуцираните от тях филми. 

Постъпилите предложения на практика подменят философията и основните принципи  на Закона за филмовата индустрия. Приоритет на държавната политика в областта на филмовата индустрия вече не е българското кино, а комерсиалното производство на телевизионни филми и сериали, предназначени за излъчване изключително в каналите на големите частни телевизионни оператори. Предложени по този начин законодателните промени нарушават както националното ни законодателство, така и европейските правила относно предоставянето на държавни помощи в сферата на културата. 

На първо място, промените, с които се въвежда телевизионно съдържание в обхвата на ЗФИ се предлагат едва между първо и второ гласуване на ЗИД на ЗФИ без да са подложени на обществено обсъждане. Според чл. 26, ал. 1 от Закона за нормативните актове (ЗНА) "изработването на проект на нормативен акт се извършва при зачитане на принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност". За постигане на тези цели разпоредбата на чл. 18а ЗНА предвижда, че при изработването на проект на нормативен акт се извършва предварителна оценка на въздействието и се провеждат обществени консултации с гражданите и юридическите лица. Следва да се отбележи, че ЗНА по никакъв начин не допуска отклонения от така установените изисквания, гарантиращи публичността, обосноваността и необходимостта при приемане на законите. 

Липсата на проведено обществено обсъждане на предлаганите значителни законодателни промени, които фундаментално изменят философията на сега действащия ЗФИ, представлява грубо нарушение на законодателната процедура, детайлно уредена в ЗНА, а нормата на чл. 28, ал. 4 ЗНА, според която непровеждането на оценка за въздействието е пречка за разглеждане на съответния законопроект, е напълно пренебрегната.

Ако предложените от народните представители от ГЕРБ, ДПС, БСП и ВОЛЯ промени бъдат приети на второ гласуване, грубо ще бъде нарушен  един от основните принципи на правовата държава, съгласно който публичната власт трябва да се осъществява в пределите и по начина, установени от Конституцията и закона. 

На следващо място, предлаганите промени, с които неоправдано се ограничава достъпа до държавни помощи на малките независими продуценти на български филми и се заобикаля изискването за прилагане на пълноценен културен тест, представляват нарушение на принципите и целите на Регламент 651/14.

При така създалите се обстоятелства,  настояваме за спиране на промените в ЗФИ и оттегляне на законопроекта. Ако бъде допуснато ЗИД на ЗФИ да бъде приет при такива нарушения, които застрашават съществуването на българското филмово изкуство като значима част от националната ни култура, ще бъдем принудени да сезираме европейските институции,  ще се обърнем към президента на Република България с искане да наложи вето на закона и ще предприемем активни протестни действия.. 

Разбираме, че предвид предстоящите парламентарни избори големите телевизионни оператори ще имат решаваща роля в кампанията, но това което се извършва с предлаганите промени, внесени от депутатите между първо и второ гласуване за финансиране на телевизионни филми от субсидията, определена за българското филмопроизводство, е убийство на българското кино и нанася тежки поражения на националната ни култура, които ще имат последствия десетилетия наред. Надяваме се, народните представители няма да допуснат подобен компромис, независимо от партийните си обвързаности и натиска, на който вероятно са подложени.

УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМОВИ ДЕЙЦИ

Милко Лазаров – председател 

БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА КИНОРЕЖИСЬОРИТЕ

Павел Веснаков – председател

АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ОПЕРАТОРИ

Иван Тонев – председател

СДРУЖЕНИЕ НА ФИЛМОВИТЕ И ТЕЛЕВИЗИОННИ РЕЖИСЬОРИ

Илия Костов – председател 

БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ФИЛМОВИТЕ, ТЕЛЕВИЗИОННИ И РАДИО СЦЕНАРИСТИ

Проф. д-р Станислав Семерджиев – председател

АСОЦИАЦИЯ НА ФИЛМОВИТЕ ПРОДУЦЕНТИ

Галина Тонева – председател 

АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМОВИ ПРОДУЦЕНТИ

Христо Христов – председател

АСОЦИАЦИЯ АКАДЕМИКА 21

Проф. д-р Емилия Стоева – председател

Любомир Халачев

ОБСЕРВАТОРИЯ ПО ИКОНОМИКА НА КУЛТУРАТА

Д-р Диана Андреева – Попйорданова

АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ АНИМАЦИОННИ ПРОДУЦЕНТИ

Лъчезар Велинов – председател 

БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ ХУДОЖНИЦИ АНИМАТОРИ “ПРОЙКО ПРОЙКОВ”

Надежда Славова – председател

МЕЖДУНАРОДЕН СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Стефан Китанов

МЕЖДУНАРОДЕН СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ,  СОФИЯ МИЙТИНГС

Мира Сталева

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вижте къде няма да има вода на 25 януари в София

 На 25 януари 2021 г. (понеделник) във връзка с ремонт на уличен водопровод на бул. „Ген. Михаил Д. Скобелев“, Център, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул. „Пенчо Славейков“, бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Христо Ботев“, […]