Убийства, грабежи и насилие: ето какво вършат руските военни в ЦАР - Мойте новини

Убийства, грабежи и насилие: ето какво вършат руските военни в ЦАР

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Експерти на ООН са констатирали, че руски военни части са отговорни за сериозни нарушения на човешките права в Централноафриканската република. Силите на правителството, съвместно с руски войници, които официално оперират като "военни съветници", са били замесени в "прекомерна употреба на сила, безразборни убийства, мащабно окупиране и грабежи на училища и хуманитарни организации". Това става ясно от вътрешен доклад до Съвета за сигурност на ООН.

Гражданската война в ЦАР продължава

От 2013 година насам ЦАР е раздирана от гражданска война. Сблъсъците между правителствените сили и бунтовнически групи са прогонили 180 хиляди души от страната. Въпреки богатите минерални находища, бившата френска колония ЦАР с нейните около 4,7 милиона жители се смята за една от най-бедните държави в света. В Индекса за човешкото развитие на ООН Централноафриканската република заема предпоследното 189-то място. Експертите на ООН събират множество свидетелски показания, които потвърждават “активното участие на руски военни съветници в бойни операции”. Свидетелите допълват, че те дори са водели настъпленията в градове и села.

Официално Москва е изпратила "консултанти"

Още в началото на годината експертна комисия на ООН свърза частната руска армия "Вагнер" и"“охранителните компании" "Сева секюрити сървисес" и "Лобай инвест сарлу" с военни сблъсъци в ЦАР. През 2018 година Москва за първи път изпрати "консултанти" в африканската държава и с разрешението на ООН достави стрелкови оръжия. През април Москва обяви, че е изпратила 532 квалифицирани кадри в ЦАР, които не са въоръжени и не участват във военни действия. Според последния доклад на ООН обаче броят им всъщност е "между 800 и 2100".

Отговорният орган на ООН наскоро представи доклад в Съвета за сигурност. В препоръките експертите призовават за разширяване на санкциите и за удължаване на сегашното оръжейно ембарго на ЦАР, което трябва да изтече на 31 юли. Централноафриканската република, както и Русия, Китай и няколко други африкански държави, са против удължаването.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мъж разби дома на бившата си в Монтанско и я нападна

Мъж разби дома на бившата си приятелка в Монтанско и я нападна, съобщиха от полицията в града на Огоста. Случилото се е от вчера, около 7.30 часа, в село Аспарухово. 35-годишен местен жител не изпълнил заповед за незабавна защита от домашно насилие, издадена на 27-годишна жена, и взломил две входни […]