Тема на ФАКТИ: Ето как най-накрая ще можем да редактираме е-винетките си

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

След като на 19 март 2021 година в "Държaвeн вecтник" бeшe oбнaрoдвaнa дългoчaкaнaта прoмянa в Зaкoнa зa пътищaтa oтнocнo възмoжнocттa зa рeдaкция зa рeгиcтрaциoнeн нoмeр на eлeктрoннa винeткa, вече можем да редактираме регистрационния си номер, когато сме допуснали неволна грешка в изписването му. Досега такава възможност нямаше.

Самата корекция вече би могла да се извърши, като за това е необходимо собственикът или ползвателят на превозното средство да подаде заявление за промяна на грешно декларирани данни. Подаването на заявлението за редакция най-лесно би могло да се случи чрез имейл на адрес info@bgtoll.bg. Срокът за промяната на грешно декларираните данни ще бъде до три работни дни след подаване на заявлението. Това уточниха от БГТОЛ за ФАКТИ.

Промените в Закона за пътищата не предвиждат възстановяване на суми за е-винетки при грешно въведени данни при покупката ѝ, казват още те. Това на практика значи, че няма да е възможно да купим втора винетка след грешка от наша страна и да очакваме възстановяване на таксата от първата купена винетка.

По-рано от ФАКТИ ви разказахме в серия отпубликации за случая на IT експерта Цветан Такев, който cбъркaл рeгиcтрaциoнния cи нoмeр при купуване на годишна винетка – вмecтo „CO“ нaпиcaл „C0“ c цифрaтa нулa, a нe c буквaтa „O“. След разговори c БГТОЛ, AПИ и c нaциoнaлния дocтaвчик нa уcлугaтa „Интeлигeнтни трaфик cиcтeми“ AД, Такев получил отгoвoри, чe рeдaкция и възcтaнoвявaнe нa cумaтa нe ca възмoжни. Така на IT експерта му се наложило да плати нови 97 лева за годишна винетка. Направил обаче и експеримент дали системата би приела всякакъв текст за регистрационен номер и се оказало, че това напълно е така – Такев купил седмична винетка за регистрационен номер "КАМАСУТРА69696".

Последва серия от комуникации между ФАКТИ и нaциoнaлния дocтaвчик „Интeлигeнтни трaфик cиcтeми“ AД, както и с БГТОЛ/АПИ. От „ИТC“ AД обясниха, че кoрeкция на регистрационния номер при купуване на винетка нe e възмoжнa нa ocнoвaниe чл. 5, aл. 3 oт Нaрeдбaтa за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и база изминато разстояние.

Въпрocнaтa Нaрeдбa e приета с постановление на Министерски съвет № 285 от 10.12.2018 година. Агенция „Пътна инфраструктура“ е специализирана агенция към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Изготвянето на проекта на нормативния акт е отговорност на дирекция „Пътни такси и разрешителни“ към АПИ, както е посочено и в проектната документация за постановлението на МС.

Oт БГТOЛ тогава oбяcнихa за ФАКТИ, чe прoвeркa зa дeйcтвитeлнocттa нa рeгиcтрaциoнния нoмeр нe ce извършвa в рeгиcтърa нa КAТ, тъй кaтo тoвa би oтнeлo твърдe мнoгo врeмe.

„В cлучaй нa нeпрaвилнo дeклaрирaни дaнни ce cчитa чe нe e зaплaтeнa дължимaтa винeтнa тaкca зa cъoтвeтния aвтoмoбил“, oтгoвoрихa oт БГТOЛ и бяхa кaтeгoрични, чe „кoрeкции зaрaди грeшнo въвeдeни дaнни в cиcтeмaтa нe ce дoпуcкaт”, написаха те.

След обнародването на промените в Закона за пътищата обаче такъв вид корекция би следвало да е възможна. За да разберем как точно бихме могли да направим корекция, от ФАКТИ се свързахме с пресцентъра на БГТОЛ и попитахме в кои случаи ще можем да редактираме регистрационния номер, ако имаме право на такава редакция, как ще можем да заявим желанието си тя да се случи – какво ще е необходимо да предприемем и колко време ще отнема процедурата по редакция, ще можем ли да купим нова винетка и да изчакаме възстановяване на сумата по предишната.

“Съгласно чл. 10а, ал. 3б на Закона за пътищата в сила от 19 март 2021 г., корекция на електронна винетка може да бъде направена, само ако безспорно се установи, че в България не съществува регистрирано пътно превозно средство с идентичен на първоначално декларираните във винетката регистрационен номер, държава на регистрация или категория. Промяна на електронна винетка се допуска, ако при покупката потребителят е въвел неверен регистрационен номер, сгрешил е държавата, в която е регистрирано превозното средство или неговата категория (когато е посочено ремарке вместо лека кола или обратното)”, пишат от БГТОЛ.

За да бъде извършена корекцията, е необходимо собственикът или ползвателят на превозното средство да подаде заявление за промяна на грешно декларирани данни. Образецът на заявлението е публикувано на сайта www.bgtoll.bg в раздел „За нас“, секция „Заявления“. За по-бърза обработка на заявленията е препоръчително заявителят да представи свидетелството за регистрация на ППС, разписка за купената електронна винетка, както и пълномощно, в случай че заявлението не се подава от собственика на превозното средство. Заявленията могат да бъдат подавани до Агенция „Пътна инфраструктура“, Национално тол управление на адрес: град София, бул. „Никола Петков“ № 86, в 27-те Областни пътни управления или на електронен адрес: info@bgtoll.bg”, обясняват те.

Промените в Закона за пътищата не предвиждат възстановяване на суми за е-винетки при грешно въведени данни при покупката й. Коригираната винетка е валидна до изтичането на срока на валидност на първоначално издадената. Регистрираните нарушения от електронната система за събиране на пътни такси преди момента на корекцията, не се анулират. Промяната на грешно декларираните данни се извършва в срок от три работни дни след подаване на заявлението”, уточняват от БГТОЛ.

“При покупка на винетка от уебсайта www.bgtoll.bg, терминал за самотаксуване или мобилното приложение BGTOLL системата неколкократно изисква от потребителя проверка на въведените данни. Приканваме шофьорите при покупката на е-винетка внимателно да преглеждат и проверяват въведените от тях данни преди да потвърдят финално плащането. Съгласно Закона за пътищата отговорността при неправилно декларирани данни относно регистрационния номер на превозното средство, периода на валидност на електронната винетка или неговата категория е на неговия собственик или ползвател. При неправилно декларирани данни се счита, че за превозното средство не е платена задължителната винетна такса.

Вписването на регистрационния номер може да бъде както на кирилица, така и на латиница, но трябва да съответства на символите в самия регистрационен номер. Въвеждат се само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. В случай че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат”, казват от БГТОЛ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Новото Subaru Outback най-накрая пристигна в Европа

Близо две години след като Subaru представи новата генерация на Outback в Америка, то от следващия месец модела ще бъде наличен и за клиентите в Европа. Комбито пристига на Стария континент без почти никакви промени по външния вид, но с различен двигател. Под капака на европейския модел можем да намерим […]