Татяна Буруджиева: Скоро няма да имаме правителство с цял 4-годишен мандат - Мойте новини

Татяна Буруджиева: Скоро няма да имаме правителство с цял 4-годишен мандат

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Поредица от правителства с кратък живот престои на България в близко време. Скоро няма да има кабинет с цял 4-годишен мандат. Това прогнозира политологът проф. Татяна Буруджиева в предаването „Панорама“.

„Смятам, че правителство ще бъде гласувано. Заявката на ИТН ще е да седне с партиите на протеста да говори по приоритети, а не по фигури. Проблемът е след това как ще се вземат решенията, защо една запетая действително сменя цели текстове“, предупреди Буруджиева.

Правителство може да има както от първия, така и от третия мандат. „Седмицата премина под два знака – номинацията за кабинет и реакцията на политическите сили за номинация. Всички бяха безкрайно обидени от начина, по който това е направено: „Как може така?“, „То не се прави така, първо трябват разговори.“. Хората остават с впечатлението, че трябва да се направят разговори. Аз не смятам така – може ИТН да си направят кабинет без предварителни разговори. Дали този кабинет ще бъде подкрепен е друг въпрос“, коментира Петър Волгин и допълни: „Звучи много добре, разговори и преговори, но в българските условия тези разговори означават пазарлък и борба за постове. Това е българското договаряне. Това, че сега го няма, не е драма“.

Според политологът Ангел Смилов случващото се в момента не е начин да се състави мнозинство. „Нямате ли мнозинство, вие не носите отговорност за нищо, защото тези които управляват нямат мандат да управляват и когато не е ясно какво е мнозинството, нямаме политическа конструкция. В момента сме на този етап и трябва да излезем от него“.

Политолозите предупредиха и за това колко опасно е плаващото мнозинство. “Плаващите мнозинства означават замъгляване на нещата, защото никой не си прави труда, как да гласува по отделните теми. Бойко Борисов управляващи с плаващи мнозинства“ припомни Буруджиева.

Смилов също подкрепи мнението на колежката си като заяви, че „плаващите мнозинства са пряк път към подмяна. Реалният проблем е, че Слави не е решил дали иска да бъде антиситемен играч и да има избори докато се обърне системата или иска да управлява в парламентарна демокрация“.

Уволненията, на които ставаме свидетели през последните седмици също не са случайни. „Със сигурност е направило впечатление на хората, че има желание именно сега да се започне с уволненията и наказанията. Има такива хора, които трябва да бъдат наказани, но ми се струва, че е поставена като че ли някаква свръхзадача и че колкото повече хора бъдат уволнени, толкова по-добре ще изглеждат нещата и ще се въздаде справедливост. Това ми се струва леко притеснително“, коментира Волгин.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Жена стана донор за бившата на своя мъж

На 22 ноември 2020 г., точно 10 години след първата си среща, Деби и Джим се женят въпреки ограниченията на пандемията. Не искат повече да отлагат, тъй като през годините церемонията е отменяна четири пъти – заради сватбите на децата на Джим, предаде bTV. Два дни по-късно те не са […]