Тайван е категоричен – няма да се преклони пред Китай

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

На фона на ескалиращата агресия от страна на Китай, тайванският вицепрезидент Лай Чинг-те по-рано днес подчерта, че Тайван е суверенна държава.

„Само 23-те милиона граждани на Тайван могат да решават бъдещето на нацията“.

В своята встъпителна реч на тазгодишния симпозиум „Global Taiwan National Affairs Symposium“ Лай изброи шест принципа, които тайванското правителство обещава да следва: опазване на суверенитета без компромис; свободен и демократичен начин на живот за народа на Тайван; спазване на ангажиментите за развитие и просперитет; гарантиране на народа, че той сам ще решава бъдещето си; стабилно и мирно развитие на Тайванския проток и насърчаване на мира в индо-тихоокеанския регион.

„Неоспорим факт е, че Тайван не е подчинен на Китай“, каза още Лай, като подчерта, че при управлението на китайския лидер Си Дзинпин се наблюдава погазване на правата на човека.

„Тормозът и агресията на Китай срещу Тайван стават все по-безмилостни, като пример за това е отмъкването на съюзници на Тайван и блокирането на страната да участва в Световната здравна асамблея и други международни организации“.

„Тайван съобщи за много малко случаи на Covid-19 в сравнение с други страни и отчете силен темп на икономически растеж от 3,11% през 2020 г., когато повечето страни регистрираха негативни икономически резултати. Тези постижения трябва да се отдадат на добрата работа в екип на правителството под ръководството на президента Цай Ин-уен, медицинските работници и цялото население на страната“, каза Лай.

Освен Лай Чинг-те, по време на симпозиума реч изнесе и Яо Чия-уен – старши съветник на президента и председател на Демократичната прогресивна партия (ДНП).

Той на свой ред предложи официалното име на страната да бъде променено от подвеждащото „Република Китай“, каквото е към момента, на „Република Тайван“. Според него подобна промяна е едно от възможните решения, които да помогнат на страната да се разграничи изцяло от Китай и да бъде разглеждана като отделна, независима и суверенна държава, каквато в действителност е.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мая Манолова "яхна" протеста срещу проекта за жп трасе през "Княжево" и "Владая"

Още утре ще зададем парламентарен въпрос на министъра на транспорта за скоростното жп трасе за товарни превози, което минава през "Владая", "Княжево" и други столични квартали. Ще настояваме и за среща на заинтересованите столичани с транспортния министър и с представители на НКЖИ, както и със столичния кмет, защото започва процедура […]