Страните от ЕС могат да съдят AstraZeneca

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Едгарс Ринкевичс заяви, че въпросът за преразглеждане на санкциите не е обсъждан. Снимка БГНЕС

Страните членки на ЕС могат да дадат на съд AstraZeneca, предупреди латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс, цитиран от Ройтерс.

Компанията ще бъде съдена за нарушаване на договорите за доставки, ако не бъде спазен графикът за ваксините срещу COVID-19. Държавите от ЕС трябва да предприемат координирани правни действия, смята Ринкевичс.

ЕС иска уведомления от производители, изнасящи ваксини към трети страни

Всяка страна членка има отделен договор за доставка с AstraZeneca, припомня Ройтерс. Британско-шведската компания, която разработи ваксина с Оксфордския университет, обяви миналата седмица, че може да не успее да изпълни зададените цели за доставяне на определено количество дози до края на март.

„Трябва да осигурим необходимите количества ваксини в ЕС и няма да спрем, докато не постигнем тази цел“, увери днес говорителят на Еврокомисията Стефан де Кеерсмаакер.

Подозират AstraZeneca в износ на ваксини за трети страни

Той не потвърди, но и не отхвърли съмненията, че от заводи на AstraZeneca в ЕС са били изнесени произведени там ваксини за трети страни.

„Не се опитваме да окажем натиск на финансовите пазари върху този производител, а да защитим общественото здраве“, допълни Де Кеерсмаакер.

Утре предстои нов разговор между ЕК и дружеството, след като вчера две срещи не се оказаха достатъчни за изясняване на причините за липсващите количества. От AstraZeneca са получили пари от ЕС за разработването на ваксината, а предварителното споразумение за доставките е от август 2020 г. Страните членки са подписали първите договори през октомври.

„Когато виждаме, че произвеждат ваксини, имаме пълното право да попитаме защо доставките не достигат до нас“, изтъкна говорителят.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Жена от Сливен свали 80 кг за половин година (ВИДЕО)

Жена от Сливен успя да свали 80 килограма от теглото си за половин година. През лятото тя достигнала до умопомрачителните 300 килограма. Искала да отслабне, но нито един от "магическите" продукти, които са широко рекламирани, не давал резултат. Пред Нова телевизия тя сподели, че през миналата година се е превърнала […]