Словения: През септември може да има пробив в преговорите между София и Скопие - Мойте новини

Словения: През септември може да има пробив в преговорите между София и Скопие

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Словения, която поема от 1 юли преходното председателство на Съвета на ЕС, ще продължи усилията за начало на преговорите за присъединяване със Скопие и Тирана. Това съобщи постоянният представител на Словения в ЕС посланик Изток Ярк на пресконференция, предаде БТА.

Той добави, че предложението на португалското председателство за изход от споровете между София и Скопие дава добра основа за постигане на решение. По неговите думи през септември може да се очаква Любляна да даде предложение, което да получи обща подкрепа.

Ще работим с желанието за поставяне на начало на преговорите със Скопие и Тирана до края на годината, заяви посланикът. Той изрази надежда в България да бъде съставено редовно правителство след предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Посланикът добави, че политическите разговори в Съвета на ЕС ще определят дали е възможно да се говори за разширяване на Шенген с България, Румъния и Хърватия, както наскоро за пореден път препоръча Европейската комисия. Той отбеляза, че до края на словенското председателство се предвижда повечето от преговорите да бъдат с физическо присъствие. По неговите думи засега председателството не знае дали в Съвета на ЕС до края на годината отново ще бъде обсъждан въпросът с прилагането на чл. 7 от договора за ЕС срещу Полша и Унгария.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Откриха древно светилище край Бургас (СНИМКИ)

От края на м. май до края на м. юни се проведоха археологически проучвания на нос Чироза до бургаския квартал Крайморие. Разкопките се финансираха от Община Бургас с научен ръководител проф. д-р Иван Христов (Национален исторически музей / National Museum of History) и заместник ръководител д-р Милен Николов от РИМ […]