След тази възраст настъпва опасна промяна - Мойте новини

След тази възраст настъпва опасна промяна

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

След 60-годишна възраст хората често стават значително по-доверчиви. По-възрастните хора все по-често стават жертви на измамници. Нима с годините започваме да мислим по-малко критично и по-лесно ставаме жертви на измама?

За повечето от нас старостта е свързана с мъдростта и способността да използваме правилно натрупания житейски опит. Но съвременните изследвания на учените са доказали, че след 30-годишна възраст функциите на мозъка започват да отслабват постепенно – възприемаме новата информация по-трудно, паметта и особено критичното мислене страдат.

Учените обикновено отбелязват, че в съвременното общество, претоварени с различни видове информация, хората от ранна възраст имат проблеми с критичното мислене. Често ни мързи да мислим самостоятелно. На първо място, това се проявява в желанието ни да се доверяваме на един източник на информация, без да си даваме труда да проверяваме данните от други източници. Отказваме и да анализираме фактите.

Имайте предвид, че измамниците често използват “черни” техники за невро-лингвистично програмиране. Всъщност възможностите на нашата реч са безкрайни. Дори и най-безобидната фраза може да манипулира ума ни. Често възрастните хора, станали жертва на измамници, споделят, че сякаш са ги омаяли с думи, въпреки че разговорът е бил по ежедневни проблеми.

Измамниците си играят майсторски и с факта, че в напреднала възраст се изострят и излизат на преден план не най-приятните черти от характера ни.

Старостта е резултатът от живота на човека. Случва се така, че типични черти на характера, които преди са били невидими, излизат на преден план с възрастта. При възрастните хора често спестовността се превръща в скъперничество, грижата – в обсесивно желание да контролират живота на близките, особено на по-големите деца. Трудно е да се справи човек с такива промени, понякога е по-лесно да ги приеме за даденост.

Каква е тази болест?

Често обаче причина за прекалената доверчивост на възрастните хора не е лошият им характер, а сериозно заболяване – деменция. От латински език тази звучна дефиниция се превежда като “слабоумие”. Според Световната здравна организация има около 47,5 милиона пациенти с придобита деменция в света. До 2030 г. се очаква броят на случаите да нарасне до 75 милиона.

Деменцията се проявява чрез рязък спад в когнитивната активност, загуба на преди това придобити знания и практически умения. В ежедневието това се изразява в следното: възрастният човек става разсеян, трудно си спомня събития от последните дни, не се ориентира добре в пространството, проявява пристъпи на внезапна агресия. В това състояние не е изненадващо, че лесно може да се превърнеш в жертва на различни видове измами.

Медицински проучвания показват, че често съдовата деменция е резултат от други, за съжаление, много често срещани у нас заболявания. Говорим за хипертония, захарен диабет и атеросклероза на мозъчните съдове. Лошите навици също водят до съдова деменция – тютюнопушене, алкохол, употреба на психотропни лекарства.

За да избегнете придобитата деменция и да запазите ума си ясен до дълбока старост, трябва да водите здравословен начин на живот, да се стремите да научите нещо ново, да придобивате нови умения. Добра тренировка на мозъка се считат всякакви интелектуални игри като например шаха.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пускат допълнителни билети за феновете на ЦСКА за финала на Суперкупата на България

От ЦСКА обявиха, че пускат допълнителни билети за съботния двубой с Лудогорец за Суперкупата. Ето какво пишат "червените" на сайта си: "Армейци, От днес привържениците на ЦСКА ще могат да си закупят билети и за сектор "А" на Националния стадион "Васил Левски" за съботния сблъсък за Суперкупата на България срещу […]