СЗО предупреди: Изкуственият интелект в медицината крие рискове! - Мойте новини

СЗО предупреди: Изкуственият интелект в медицината крие рискове!

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Приложението на изкуствен интелект в медицината може да донесе много ползи, но крие и рискове, които трябва да се минимализират, предупреди Световната здравна организация (СЗО) в доклад, цитиран от ТАСС.

"Както всички нови технологии, изкуственият интелект има огромен потенциал за подобряване на здравето на милиони хора по света, но както всички технологии, той може да бъде използван неправилно и да навреди", заяви генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус. Той подчерта, че новият доклад на СЗО би трябвало да се превърне за страните в "ценно ръководство за това как да извлечем най-голяма полза от приложението на изкуствения интелект и в същото време да минимализираме рисковете и да избегнем клопки", предаде БТА.

Авторите на доклада предупреждават, че не бива да се надценяват ползите от изкуствения интелект в случаите, когато внедряването му става за сметка на инвестиции, нужни за масов достъп на населението до здравни услуги. Те посочват и рискове, свързани с "неетично събиране и използване на данни" за пациенти и обръщат внимание на необходимостта от осигуряване на безопасността на пациентите, включително и на кибербезопасност.

Според експертите на СЗО "нерегулирането приложение на изкуствен интелект може да постави правата на пациентите в подчинено положение спрямо мощните търговски интереси на технологичните компании или спрямо интересите на правителствата в областта на наблюдението и социалния контрол".

Авторите на доклада предлагат няколко водещи принципа и мерки за ограничаване на рисковете от прилагане на изкуствения интелект в медицината. Сред тях са "защита на автономията" на човека при вземане на решения в медицинската сфера, гарантиране на конфиденциалността в здравеопазването, контрол на качеството, безопасността и ефективността на системите за изкуствен интелект и други.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кумирите на Борисов: това казва всичко

Коментар от Емилия Милчева: Кажи ми кои са кумирите ти – и ще ти кажа кой си. Не знаем кои са били идолите на Бойко Борисов като дете, но запис на разговор, публикуван в разследване на Антикорупционния фонд (АКФ), показа кои са хората, на които Борисов се кланя като политик […]