САЩ се готвят да взривят южните рубежи на Русия

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Руските аналитици не пасат трева – за тях лицемерните заявления на президента на САЩ Джо Байдън за това, че американски ескадрени миноносци няма да влизат в Черно море, не струват и пукната пара. Това коментира Светлана Светличная за изданието "Русская весна", чийто материал Епицентър.БГ представя без редакторска намеса.

От Института за международни политически и икономически стратегии обясниха защо англосаксонците изведнъж станаха "бели и добри". Чисто и просто Кремъл трябва да очаква проблеми и антируски провокации в средноазиатските републики. За момента Вашингтон намира, че украинското направление не е оптимално. Натискът върху Москва чрез задействането на Киев с неговите заплахи и обвинения не се получава. Укронационалистите са оставени в резерв. Проблемната бивша държава ще е от полза в бъдеще, дори ако окончателно се разпадне и деградира до нивото на бананова република.

Руските експерти са убедени, че САЩ са притеснени от по-нататъшно сближаване на Москва с Пекин, което неминуемо ще стане в случай на рязко влошаване на отношенията между Русия и Запада. Властите в САЩ са решили да атакуват по другия фланг – от страна на постсъветските републики в Средна Азия, които ще се опитат да взривят с помощта на ислямистите. С тази цел и беше обявено изтеглянето на американските военнослужещи от Афганистан. Байдън заяви, че войските ще напуснат окончателно територията на тази страна към 11 септември 2021 г. Естествено, ще си тръгне и контингентът на НАТО. Сметките са направени. Войските на САЩ и НАТО си тръгват от Афганистан, а ръцете на ислямистите ще бъдат развързани. Светските режими в средноазиатските републики няма да успеят да се справят с напора на екстремистите и терористите, които натрупаха боен опит в Сирия и Либия.

Въоръжените сили на постсъветските републики в Средна Азия не могат да се похвалят нито с численост, нито с въоръжение, нито с организация. Както показаха инцидентите в Казахстан и Туркменистан през 2015 г, светските режими в тях ще се сгромолясат с трясък скоро след атаката на ислямистите. Тогава всичко, на което бяха способни правителствените сили след пробива на терористите на туркмено-афганската граница, беше да бягат пред настъпващия враг. Въоръжените отряди на талибаните се активизираха на границата с Туркменистан, заплашвайки южните рубежи на ОНД. Тази държава се явява най-уязвимото звено в системата на сигурност на Евразия. През 2015 г. ислямистите опожаряваха цели села, масово обезглавяваха хора, което не е характерно за този регион.

Граничните войски търпяха колосални загуби, попадаха в плен на ислямистите. При това основната заплаха на туркменската граница идва от афганистанските талибани, които са свикнали да убиват онези, които не им се подчиняват и не признават никакви граници. Гаранцията за сигурност на неутралния Туркменистан е единствено Русия. Що се отнася до Казахстан, то в град Актоба няколко десетки радикални ислямисти нападнаха редовна военна част и оръжейни магазиви. Властите в средноазиатските държави бяха наплашени от натиска на екстремистите. Освен това, те не могат да разчитат и на собственото си население, тъй като не се ползват с особена любов от страна на хората. Те просто се страхуват да им дадат оръжие за защита, което играе в полза на терористите и като отсъствие на ефективна отбрана и в идеологически план.

За съжаление, слабостта на властите в средноазиатските републики се отразява негативно и на сигурността на южните граници на Русия и именно на тази карта планират своята игра САЩ и НАТО. В случай на дестабилизация в региона ще се намеси и Китай, за да защити инвестициите си и да отстрани потенциалната заплаха за собствената си сигурност. Прекалено близо се намира Синцзян-Уйгурският автономен окръг, който може да пламне покрай ислямистките изстъпления в Средна Азия. На Русия китайската намеса няма да се хареса, което може да попречи на по-нататъшното сближаване между Москва и Пекин. Вашингтон разчита именно на това. Не се получава отслабването на Русия по границата с Украйна, значи трябва да се пробва заход откъм азиатската част. И регионът напълно вероятно може да пламне. Провокацията има всички шансове да успее по редица причини, включително и за това, че туркмените, таджиките и узбеките имат сухопътна граница с Афганистан. В тези републики има натрупани много нерешени социално-политически проблеми, които ги правят удобна мишена за терористите. Освен това Узбекистан и Туркменистан не влизат в Организацията на Договора за колективна сигурност. Средна Азия е болното място на Русия. В понастоящем и в бъдеще, този регион ще представлява за нея сериозна опасност по две причини – наркотрафика от Афганистан и передислокацията на базите на ислямистите, включително кавказките, на азиатските простори.

В допълнение, никой не може да гарантира, че Западът не финансира терористите, които атакуват териториите на постсъветските средноазиатски републики. Този регион е апетитна хапка заради огромните територии, природните ресурси и слабите власти. Всъщност, международният тероризъм, подхранван от Запада, скоро ще удари и по американците и европейците. Няма да им се получи да насъскат екстремистите срещу Русия, да я скарат с Китай и да не изцапат ръцете си с кръвта на своите собствени граждани. Терористите не признават закони и граници. Остава надеждата, че в Кремъл ще направят правилните изводи и ще се подготвят за поредната антируска провокация на Вашингтон и Алианса.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Армин Лашет отправи призив за единство

Кандидатът за канцлер на Германия Армин Лашет призова консерваторите да се обединят, съобщи Ди Велт. Днес консерваторите издигнаха кандидатурата на Лашет. Той получи подкрепа и от другия основен кандидат Маркус Зьодер. Отправен е призив две основни консервативни партии да влязат в изборите като един отбор. Лашет смята, че предстоящите избори […]