Само 5,8% от турците имат доверие на България в НАТО

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Само 5,8% от турците имат доверие на България в НАТО. Това показват данни на проучване на социологическата агенция „Ареда“ сред 2477 души на 7 и 8 юни, цитирано от „Си Ен Ен Тюрк“.

Отношението към страната ни обаче е само един нюанс от тренда на негативни настроения спрямо Северноатлантическия алианс. Мнозинството от турците не вярват, че НАТО действа в интерес на страната им и смятат, че базите на Алианса на тяхна територия са заплаха за националната им сигурност. Според 84,6% от анкетираните НАТО не защитава интересите на Турция. 78,3% смятат, че Алиансът не би помогнал на Турция в случай на война с трета страна, която не членува в пакта, предаде bTV.

70% от участниците в проучването пък вярват, че въпросът, свързан с базите на НАТО в Турция, представлява заплаха за националната сигурност на страната. Същият процент от анкетираните смятат, че Турция би могла сама да обезпечи сигурността си, ако напусне НАТО. Но само 53,7% от турците са на мнение, че страната им трябва да излезе от НАТО, докато 43,6 са казали, че Анкара не трябва да излиза от Алианса.

България с по-голямо доверие от САЩ, но с по-малко от Албания

Различна степен да доверие и симпатии декларират респондентите към другите страни членки на Алианса. С най-голямо доверие се ползва Германия (21,7%), следвана от Унгария (20,4%), Черна гора (12,1%) и Албания (9,6%).

Къде е България в тази класация?

Със своите 5,8% доверие сред анкетираните страната ни изпреварва значително доста от страните в региона като Северна Македония (3,8%), Гърция (1,3%) и Румъния (1,1%), макар както става ясно да не сме любимата им държава на Балканите. С по-малко доверие турците гледат и към западните страни в Алианса. Показателно е, че едва 3 % от анкетираните се доверяват на САЩ, а 82% смятат, че НАТО е структура, която защитава интересите на американците. Едва 17% от участниците в проучването са на мнение, че Алиансът защитава интересите на всички страни членки.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Когато българите бягаха от НРБ: "Невъзвращенците" и ДС

За властите в НРБ те са били „центрове за шпионаж и диверсии“ – лагерите, в които са били настанявани на Запад бегълците от Източния блок. ДС е събирала информация за тях. Един нов сборник сочи как е ставало това. Днес бежанските лагери ни подсещат най-вече за мигрантската криза от 2014-2015 […]