Само турският Меджлис и българското Народно събрание не почетоха жертвите на арменския геноцид

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

На 24 април се прекланяме пред жертвите на едно от най-чудовищните зверства в човешката история – арменският геноцид. Това кърваво деяние отнема живота на над милион и половина арменци в Османската империя, прокудените зад граница са над милион. Между 1915-1922 г. през България преминават и остават повече от 22 хил. арменци, които се превръщат в едни от най-лоялните и отговорни граждани на държавата.

За първи път от признаването на арменския геноцид обаче, българското Народно събрание не почете с минута мълчание паметта на жертвите. Така вчера, може би само турският Меджлис и българският Парламент, не сведоха глави пред жертвите на това кърваво деяние, съобщиха от пресцентъра на НФСБ.

"За нас, от НФСБ това е недопустимо! Въпросът можеше да бъде поставен на гласуване и ние сме убедени, че отдаването на почит щеше да бъде прието с огромно мнозинство. Паметта на над милион и половина души не може да бъде пренебрегвана с административни процедури", посочиха от партията. Историята на признаването на арменския геноцид е следната:

През 2008 г. по инициатива на Валери Симеонов – председател на ОбС, Бургас първи признава арменския геноцид, след неуспешния опит в Пловдивския общински съвет и отхвърленото от областния управител решение.

Благодарение на последователните усилия на НФСБ и със съдействието на „Атака“ и ВМРО през 2015 г. 43-то Народно събрание също прие масовото изтребление на арменците в Османската империя. Макар да замени думата „геноцид“ с „масово изтребление“. За сметка на това обаче, решението бе прието със силата на законопроект, а не просто като декларация, каквито приеха парламентите на много други европейски държави.

Валери Симеонов бе награден с най-високото отличие, което се дава за заслуги към Република Армения – Медал на Честта. Високото отличие му бе връчено от председателя на арменския парламент Ермине Нагдалян. Председателят на НФСБ е първият български политик, получил подобно признание от новата законодателна власт в Армения.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Единствената дама в надпреварата за канцлерския пост в Германия

През изминалата седмица трите големи политически партии в Германия излъчиха своите кандидатури за канцлер, като сред тях единствената дама е представителката на Зелената партия – Аналена Бербок, предаде bTV. До края на ерата Меркел остават пет месеца. На 26 септември германците ще застанат пред урните, за да изберат новия път […]