Ренета Инджова за ФАКТИ: ЕС е поставил чадър над обществото ни във вид на мафия

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

„Ние тук сме в една ситуация без край – нито има начало, нито има край. Виждаме реакцията на представителите на ерата „Борисов“, май е страшничко. На тях така им изглежда“. Това каза бившият служебен министър-председател Ренета Инджова пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ. Думите ѝ дойдоха след въпроса дали ерата „Борисов“ си отива.

Ренета Инджова поясни, че вади тези изводи както от днешната Национална конференция на ГЕРБ, така и от самите действия на представители на ГЕРБ от последните дни. „Едни хетери, едни фортуни, едни фурии, плачат, реват със страшна сила колко е страшно, че няма да го има. Това е както при погребението на Георги Димитров – караха и децата да плачат“.

Инджова коментира и краткия живот на 45-тото НС и Комисията по ревизия на управлението в последните 10 години. „Беше направен опит за заместване. При липса на правова държава и законов ред, парламентът се опита да изиграе ролята, която трябваше да изпълнят Прокуратура и държавно обвинение“, каза тя.

„Тези хора така или иначе са продукт на Борисов и неговия строй“, каза Инджова по повод бизнесмените, които бяха изслушани в рамките на Комисията по ревизия. „Няма какво да казва, че срещу него сега стояла олигархията с всичките си пари. Те са произведени от него самия“, категорична беше тя.

На въпроса какъв вид човек би се оставил да бъде в положението на слуга на Борисов и икономически роб, Инджова отговори: „Това в български вариант се казва: „Каквото за мен, това и за всички“. Всички колективно са приели тази роля – да бъдат брънки в една бандитска верига“.

„Щом 10 месеца бяха необходими, за да се получи резултат служебно правителство, защо се чудите, че 10 години е било времето, в което всички са смятали, че това е начинът на живот, това е системата и най-важното е всеки да може да се съхрани в нея“, каза още Инджова.

„У нас така тече политическият живот – кой какъв ще стане. Бих искала да кажа, че ако съществува тази опасност от провал на сегашното служебно правителство, от едната страна ще дебне Борисов – на ъгъла на триъгълника на властта, но от другата страна са протестиращите от улицата. Въпросът за избор кой ъгъл на триъгълника да хванем ще стане абсолютно належащ“, предупреди тя.

„Този ступор, който се получава от невъзможност да се задействат другите власти, за да санкционират престъпленията, идва от това, че правилата в този им бандитски вид са заложени в законовата система. Как ще се разреши този спор – да кажем в Парламента, Комисията по ревизия, при положение, че излизането от обсега на обществени поръчки е допуснато с изменения на Закона за обществените поръчки. Тук вината на ЕС, който гледа на in-house процедурите с една лекота, трябва да даде сигнал на всички ни, че тази лекота е едновременно и чадър, поставен над българското общество във вид на мафия. Никак не е лесно да се разсече тази система на взаимовръзки, която е направила така, че парламентът действа като удължение на Борисов, а Гешев пази цялата система – никой в нея да не предизвика никакви сътресения“, каза Ренета Инджова.

„Слава на Бога, че Конституционният съд днес се е произнесъл по въпроса за допустимостта на надглавния прокурор – че това не може да бъде. Това щеше да бъде още един допълнителен чадър“, каза тя.

След това Лили Маринкова насочи разговора към това дали в Европейския съюз си затварят очите за произвола, установен у нас от Борисов. „Обстоятелството, че външни фактори не се намесват в нашата ситуация, означава, че сегашната геополитическа конфигурация си е избрала ние да бъдем една временна удобна играчка, която да покаже, че действително има опит за пренареждане на пъзела. Този опит ще бъде оставен тук като го наредим, пък те после ще ни наредят какво да правим“.

На въпроса защо това е така, Инджова отговори: „Защото страната не е успяла да излъчи свой собствен път на развитие, нито свои собствени политически фактори и сили. Всяко нещо, което се задава на хоризонта, бива обстрелвано от кликата и от статуквото по начин, който да не се и помисли за несъгласувани, за несценарийни, за изненадващи резултати“.

„Това е начинът, по който българският народ се държи в неведение – с тези медии, до които народът има достъп. Официалните, имам предвид. Той не може да знае какво става в страната. Той не може да знае защо се искаше оставка и едва след 10 месеца се получава тази оставка – нещо, което се прави за един ден в редовния свят, и след тези 10 месеца не може да се излъчи правителство. Ако не се извърши операция „Чисти ръце“, аз и пред вас искам да кажа – няма да се намерят вътрешни сили, генератор за ентусиазъм у населението, за да отиде да гласува още веднъж. Ако целият този период оттук до 11 юли е празен откъм налагане на възмездие и справедливост, няма какво да очакваме – същият резултат, следователно може пак избори“, категорична беше Инджова.

„Един Парламент не може да приключва с изнасяне на информация за гранд престъпления. Тук не са на договори между търговци, а са на договори, които са повлияли върху фондовия пазар, които са дали фиктивна оценка за съществуващи инвестиции, които пък от своя страна започват да изпомпват пенсионните фондове. Тук става дума за един мултиплициран резултат от престъпления, който е поразил цялото ни стопанство. Тук да казват: „Ама, я кажи, коя е Мата Хари, кой е на клипа“ – това са неща, които им идват добре дошло, за да може да прикриват важните, големите неща“, каза още тя.

„Програмата, която народът формулира на улицата е тази, която се изпълнява към момента. Бих искала да кажа, че от момента, в който има каквото и да е било отстъпление, каквото и да е отклонение от онова, което е разписано там и което е представено на вниманието на президента и на вниманието на новосъздаденото и новозакритото НС, нещата ще имат същия този вид, който имаха в тези 11 месеца. В началото, когато ме питахте дойте ли краят, дойде ли началото – няма да има нито начало, нито край. След като 12 години ние сме били мълчаливи съучастници в един абсурден сценарий на развитие на една държава, ние нямаме как лесно да кажем: „Пускам се от хорото““, каза Инджова.

На въпроса дали е възможно обществото да е потънало в илюзорно спокойствие, Ренета Инджова отговори: „Всяко нещо се плаща. Ако имат илюзорно спокойствие, после ще имат грандиозен шок. От едно състояние на летаргия как се излиза? Ако сега всички седят заспали, приспани не знам с какво, тези, които правят пленуми и нови ръководства, те ще се върнат“.

Лили Маринкова поясни, че новата дата за избори би могла да успокои мнозина, че демокрацията работи, а Инджова каза: „Нека да ги успокои. Защо нямат правителство, след като са толкова спокойни? Защо едно правителство, което трябваше да си отиде секунди след като му се поиска оставката при достатъчно основание, седи още 11 месеца и това нещо се търпи? В цялата тази забавена реакция се поставят и укриват схеми“.

Забавената реакция за оставка, Инджова коментира с: „По един типично български начин, като ще се тръгне на борба, веднага някой иска да е войводата. На 116-тия ден на някои им се привидя вече властта и искаха да влизат в Парламента (…). Сега се оказа, че всичкият този 10-месечен период е бил някаква увертюра към избори. Щом такава ще е увертюрата – толкова дълга, ние ще направим серия от избори, сериал. Другото е безкрайна корупция – десетки пъти по-голяма, отколкото да се плаща за избори, докато се научим да избираме тези, които ние сме излъчили“.

Ренета Инджова коментира и служебното правителство, което предстои да бъде назначено. „Било много страшно, казали сутринта по телевизора, че се очертава правителство тип Инджова, което е много опасно. Било много лошо. Тези са същите фурии, хетери, които придружават отдалечаващата се клика. Ако правителството прилича на Инджова, от единия ъгъл ще дебне Борисов, а пък тези, които харесват правителство тип Инджова, ще бъдат на другия ъгъл“, каза тя.

В края на разговора Инджова отговори на въпрос на Лили Маринкова за олигарсите, които останаха в ареста години наред без да бъдат осъдени. „Той (б.р. Борисов) е унищожил животите на тези хора. Ако бяха олигарси, които са с него, нямаше да е никакъв проблем. Просто сигурно не са си дали бизнесите. А когато не дадеш бизнеса, те чака това. Понеже не могат да ги осъдят – нямат доказателства, е достатъчно да лежат безкрайно дълго там. Забележете – цялата Европа, плюс Европейската прокуратура, плюс Кьовеши, на която продължаваме да възлагаме надежди, това нещо го наблюдават“, каза тя.

Целия разговор можете да видите във видеото:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F478196916750092%2F&show_text=false&width=560" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Какво си мислят мъжете по време на "кучешката поза"

Повечето от вас са наясно, че „кучешката“ поза е любима на мъжете. Тя не се свързва с интимност и нежност, поради това, че липсва контакт с очите. Ето какво си мислят мъжете в този момент според trafficnews.bg: „Уау, каква гледка“ Едва ли има мъж, който да не се наслаждава на […]

Може да ви хареса