Регламентират трудовата злополука по време на работа от дома

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Със законодателни промени ще бъде регламентирана трудовата злополука при работа в домашна среда. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в парламента, цитирана от "Монитор".

Относно определянето на трудови злополуки предстоят сериозни дебати как точно да бъде регламентирано това, и как да бъде облечено в закон. Синдикати и работодатели настояват за правила при работа от вкъщи, задават се вече въпроси като "Ако паднеш вкъщи по време на хоум офис, трудова злополука ли е, или не", посочи Сачева. Законодателни промени ще регламентират здравословните и безопасни условия на труд, добави министърът.

Има предложение техническото оборудване да се осигури от работодателя, а консумативите да са за сметка на служители, това обаче ще се дебатира с работодателските организации. Изпълнителна агенция ГИТ не е правила проверки в домовете на хората, но има постъпление за това да се регламентира трудовата злополука при работа от разстояние и проверки да бъдат извършени в случай на сигнали, каза още Сачева. Наблюденията показвали, че имало слабо нарастване на работните места в дистанционна форма в различните региони и икономически дейности, гъвкавата заетост била между 5 и 10%.

И през миналата, и през тази година заложихме на дигиталното обучение, което пък ще бъде полезно за различните форми на труд, обясни още социалният министър. Има много професии, които предпочитат да работят от дома и да осъвместяват работата със семейните отношения. Над 2500 души са преминали обучения по компютърни умения, а 400 са получили обучение за дигитални компетентности, което пък ще ги направи по-добре подготвени в променящата се работна среда, за насърчаване на заетостта са отделени 83 млн. лв. каза още Сачева.

Работата от разстояние е регламентирана още през 2011 г. в Кодекса на труда. През миналата година предвид пандемията работодателите приеха нашето предложение да възлагат работа на служителите си от разстояние, без да променят работното време и възнагражденията на служителите си, припомни социалният министър.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Сигнал за коронавирус в Бургаския затвор и отказана помощ, директорът отрича

Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” започва проверка в Бургаския затвор след сигнал на осъден за огнище на Ковид и отказана медицинска помощ. Затворникът твърди, че болните не са изолирани и им е отказан преглед от друг лекар, който не работи към затвора. Директорът на затвора – Бранимир Мангъров, отрече обвиненията. […]