Разбиха мита за 10 000 крачки на ден. Колко всъщност да вървим на ден? - Мойте новини

Разбиха мита за 10 000 крачки на ден. Колко всъщност да вървим на ден?

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Чували ли сте твърдението, че всеки ден трябва да вървите по 10 хиляди крачки, за да поддържате здравето си в оптимална форма и да отслабвате? Най-вероятно често проверявате телефона си или смарт часовника, за да видите дали сте достигнали това число и се притеснявате, когато видите по-малко от желаната цел.

Случвало ли ви се е да обикаляте из дома си в продължение на няколко минути, защото са ви оставали само 50-60 стъпки до 10-те хиляди?

Е, това всъщност не е необходимо, защото числото 10 000 не е съвсем необходимо за крепко здраве, пише tialoto.bg. Експерти казват, че то не показва точното количество на стъпки, които са ви нужни за перфектно здраве и тяло. Оказва се, че то е измислено с маркетингова цел и бързо се разпространява от уста на уста, превръщайки се в норматив, който всеки се опитва да покрие ежедневно.

Макар че ходенето със сигурност е полезно за организма, експерти твърдят, че 7000-8000 крачки на ден са здравословната цел, към която трябва да се придържате.

10 000 крачки на ден – просто маркетингов слоган

Даниел Либерман е палеоантрополог от Харвард, който изучава еволюцията на упражненията. Според него, идеята за 10-те хиляди крачки на ден идва от закачлива реклама в Япония, която е пусната през 60-те години на миналия век. Тогава компанията Yamasa Tokei – създател на първия крачкомер, наименува изобретението си Manpo-kei, което в превод означава „измерване на 10 000 крачки“.

Твърдят, че името било запомнящо се и звучало добре. И стратегията проработва. Компанията продава продукта си, а името се налага като измервателна единица за здравословно състояние.

Либерман казва, че има няколко фактора, поради които 10 000 крачки на ден се е превърнало в мантра за целия свят. Това е лесно число за запомняне, а толкова дълго ходене винаги е свързано и с положителни ефекти за здравето. Разходките също така са достъпни за всеки от нас, не изискват допълнително оборудване, скъпи дрехи или обувки и могат да бъдат правени по всяко време и навсякъде.

„Всички ние имаме дълбоки фундаментални инстинкти за избягване на ненужна дейност, така че се нуждаем от тези побутвания, които ще ни помогнат да започнем с нещо“, казва Либерман пред Insider. Все пак той е категоричен, че не е нужно да преследвате 10-те хиляди крачки всеки ден.

Проучване от 2019 година, направено върху по-възрастни жени, установило, че тези, които правили по 4400 стъпки на ден, имат по-ниски нива на смъртност в продължение на четири години проследяване, отколкото тези, които са ходили по-малко. Намаляването на риска от ранна смърт обаче достига максималното си ниво около 7500 крачки на ден и изследователите не откриват допълнителни ползи от стигането до 10 000 крачки.

По същия начин проучване от 2020 година установило, че правенето на 8000 до 12 000 крачки на ден е свързано с по-нисък риск от смърт по каквато и да е здравословна причина, в сравнение с 4000 стъпки на ден. Заедно тези изследвания показват, че редовното движение е от полза за вашето здраве, независимо дали сте стигнали 10-те хиляди крачки или не.

Помага ли ходенето за отслабване?

Има някои доказателства, че хората, които правят по 10 000 крачки на ден, са склонни да отслабнат по-бързо отколкото тези, които правят само по 3500 дневно. Изглежда съвсем логично, че добавянето на още известно изминато разстояние би помогнало, благодарение на допълнителните калории, които изгаряте. Но нови изследвания показват, че това може да не е точно така.

Херман Понцер – еволюционен биолог – събрал данни, показващи, че хората, които извървяват километри всеки ден, изгарят почти същия брой калории като тези със заседнал начин на живот. Неговата теория е, че с течение на времето тялото компенсира допълнителната енергия, която изгаряте чрез упражнения, като започва да изпраща повече сигнали за глад, за да ядете повече и да компенсирате загубата на енергия.

Въпреки че тази теория е донякъде противоречива и изисква повече изследвания, тя предполага, че връзката между ходенето и загубата на тегло не е толкова ясна, колкото хората си мислят. Така че 10-те хиляди крачки на ден не е точно определено правило за влизане във форма, а по-скоро за поддържане на оптимално здраве.

Ако искате да отслабнете, ходенето няма да ви навреди, но промяната в диетата е от ключово значение.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Младежи замеряха полицаи с яйца

Маскирани мъже хвърляха яйца срещу полицията в град Омуртаг с думите „Аллах Акбар”. Случаят е от късно снощи и е документиран от единия от извършителите. Има и задържани, уточнява Нова Телевизия. До обедните часове на днешния ден от областната дирекция в Търговище не знаеха за инцидента. Научиха от екипа ни, […]