Радев: Японските инвестиции са възможност за развитие на нов модел на бизнес отношения в България - Мойте новини

Радев: Японските инвестиции са възможност за развитие на нов модел на бизнес отношения в България

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Увеличаването на японските инвестиции в България е възможност за развитието на качествено нов модел на отношенията между бизнеса и институциите и бизнеса и обществото, както и за промяна на икономическата среда в страната. Това заяви президентът Румен Радев, който днес се срещна на „Дондуков“ 2 с представители на Японско-българската бизнес асоциация. В срещата участва и посланикът на Япония у нас Хироши Нарахира.

Държавният глава изтъкна последователните действия на президентската институция за постигането на нова динамика в икономическото и инвестиционно партньорство между България и Япония. Президентът Румен Радев проведе редица срещи с японския бизнес и институции при посещението си в Япония през 2019 г. по случай на интронизацията на император Нарухито. През 2020 г. на среща за насърчаване на инвестиционното сътрудничество между България и Япония, домакин на която беше българският президент, беше представена и инициативата за създаване на Японско-българската бизнес асоциация.

Румен Радев изтъкна огромния неизползван потенциал в отношенията между България и Япония и допълни, че страната ни цени високо предвидимостта и коректността на японските компании, които инвестират у нас. Държавният глава отличи и предимствата на страната ни за привличане на инвестиции: геостратегическо разположение, стабилни макроикономически показатели и качествен висококвалифициран човешки капитал.

Посланикът на Япония у нас Хироши Нарахира приветства заложеният от българския държавен глава приоритет за засилено сътрудничество в областта на науката, образованието и иновациите в рамките на Инициативата „Три морета“. Компании от Япония имат интерес да инвестират в регионални проекти в сферата на „интелигентната“ транспортна, енергийна и дигитална свързаност в Източна Европа. „Без прогресивно образование и иновации в научноизследователска и развойна дейност не може да говорим за качествено партньорство в нито една област“, подчерта Румен Радев. Обща бе позицията, че най-важният фактор за привличане на инвестиции у нас и в региона е устойчивото развитие на бизнес средата.

Председателят на управителния съвет на Японско-българската бизнес асоциация Владислав Михов благодари на държавния глава за подкрепата и заяви, че организацията ще подпомага както навлизането на японски фирми на българския пазар, така и на български компании, които да намерят свои търговски партньори в Япония.

По време на разговора посланик Хироши Нарахира отбеляза динамично развиващата се стартъп екосистема в България и тенденцията млади българи да се завръщат със своите идеи и бизнес планове, които да реализират в страната си. Посланикът на Япония отправи покана за участие на български компании в Международно изложение, което предстои да се проведе през 2025 г. в Осака.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Русия настоява за уважение от САЩ

Русия изисква уважението на САЩ. Това обяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС. Дипломатът обяви, че настоящата глобална среда изисква сътрудничество. Русия няма нужда от някакви услуги от САЩ. Страната обаче настоява да получи уважение. Сътрудничеството трябва да търси просперитет за американци и руснаци. Руското правителство е […]