Проф. Огнян Герджиков: Мораториумът спъва дейността на държавата

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

„Не съм оракул, за да кажа, но вероятността 45-то Народно събрание да го бъде и да изкара мандата си е твърде малка, само теоретична“. Toва каза бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков в съботния сутрешен блок на БНТ.

"Нека да се направи опит за правителство", призова професорът, като не знае дали ще бъде успешен или не.

Проф. Герджиков не е оптимист за правителство на малцинството, като определи проекта на Слави Трифонов като феномен. Той е много доволен от избора на Ива Митева за председател на парламента, като я определи за чудесен специалист и професионалист.

Проф. Герджиков добави, че никак не е изключено да има служебен кабинет и няма нищо страшно в това. По думите му най-страшното нещо в една държава е активната законодателна дейност. Многото закони са най-големият бич, посочи проф. Герджиков, според когото икономиката се нуждае от стабилно законодателство.

Според професора новите партии искат да се покажат и да се ударят в гърдите си с новите законопроекти. За това проф. Герджиков се надява новият парламент да не допусне едно през друго приемането на закони. Тези турбуленции не са полезни и обществото ни има нужда от стабилност преди всичко, уточни той.

Проф. Герджиков заяви, че не знае какво ще направи комисията по ревизия, но не може да се очаква от едно служебно правителство да прави такива революционни неща.

Основната задача на служебното правителство е да поддържа държавата да не се срине и да подготви страната за предсрочни избори, обясни той.

Проф. Герджиков не знае защо в парламента се притесняват от служебно правителство. „Не го разбирам това, много неща не разбирам и това е едно от нещата, които не разбирам“, недоумява той във връзка с възможността страната да бъде поета от служебен кабинет.

Той е на мнение, че мораториумът води до спънки в дейността на държавата.

"Добре че има Конституционен съд", изтъкна проф. Герджиков и допълни, че всичко се движи от политическата еуфория.

За промените в Изборния кодекс и идеята за мажоритарен вот, проф. Герджиков предупреди, че чистият мажоритарен вот крие много опасности – да влязат много силните владетели на икономиката. Там ще има битка с купуване на гласове и влияние, за да могат да действат в собствен интерес. За това той предпочита мажоритарна и пропорционална изборна система. Проф. Герджиков подчерта, че електронното гласуване ще даде по-малък шанс на неграмотните хора да гласуват.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Лечението е едно - чист мажоритарен вот

За лупингите на политиците мога да кажа следното. Защо всички кандидати за софийски кметове от БСП вече не са в БСП? Защо Дончева и Мая Манолова са от дясната страна на залата? Защо Манолова напълно забрави, че през 2016 г. тя внесе законопроекта за мажоритарния вот в парламента? За групата […]