Проф. Момеков: Вирусът е странен, има три фази

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

В медицината, където говорим за интервенции, е сложно да се проучи определена защита. При клинично проучване всичко е сигурно. На този етап не е ясно доколко ваксините ще спрат разпространение на заразата и дистанцията трябва да я спазваме. Това каза за "Денят ON AIR" председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

"Дали трябва да ни интересува всеки вариант на COVID-19 – повод за дълъг разговор", допълни събеседникът.

По думите му ваксината AstraZeneca ще е основна ваксина за доста големи нации по света.

"В хода на самите клинични проучвания причинно-следствените връзки се доказват по-бързо. Имаше страни членки, които не направиха особен коментар. Трябва да сме наясно, че ваксината е най-безобидният начин, ако се разболееш, да минеш през болестта. Има всякакви градски легенди и когато на хората им се говорят идиотщини, не следва да ги слушат", обясни още той.

Той е на мнение, че локдаунът е страшен психически. Вирусът е странен, защото при него има три фази, от които едната засяга белия дроб. Терапевтичните подходи са различни, всичко зависи от това в какво състояние попада пациентът в болница.

"Трябва да ценим човешкия живот на първо място. Печалната истина е, че не можем да се чувстваме спокойни априори, трябва да сме внимателни. Още първата доза дава протекции, но въпреки всичко трябва да спазваме дистанция – ако пазарувате, вземете количка, защото тя дава буфер. Маските бяха въведени като средство в цял свят и където нещата се спазват, ситуацията е по-добре. Истината е, че ваксините имат и плюсове, и минуси. След 10 г. ще можем да си говорим със сигурност. Няколко компании разработват лекарства и се надяваме да са ефективни. Дано дойде време, в което ще върнем към разума", подчерта проф. Георги Момеков.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Доц. Кунчев: Вървим към плато, но може отново да затегнем мерките, ако ...

В страната не е еднакво натоварването, това, което сравняваме е общата картина, в 2/3 от областите няма натоварване. Натискът е по-голям, но възможността на системата да го поеме е още по-добра. Откази, за разлика от миналата година в болниците, няма. Това заяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев на извънреден […]