Правната комисия разглежда предложението на ГЕРБ/СДС за мажоритарни избори

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Комисията по правни въпроси ще разгледа промени в Изборния кодекс на първо четене. Заседанието е насрочено за 15.00 ч. в зала 130 на Народното събрание. На вниманието на Комисията се поставят 7 законопроекта за изменение и допълнение на изборното законодателство.

От ГЕРБ-СДС предлагат мажоритарна избирателна система. Законопроектът на ГЕРБ – СДС предвижда изборите за народни представители и за представители за Велико Народно събрание в Република България да се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани едномандатни изборни райони с приблизително еднакъв брой и според актуализираните данни от Националния статистически институт.

От "Има такъв народ" са внесли два законопроекта и предлагат избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство или при наличие на не по-малко от 40 избиратели, подали заявление. Те предлагат изключение да правят изборите за Европейски парламент, където такива секции, да се образуват само в държави-членки на Европейския съюз. От партията предлагат също така да се създаде изборен район "Извън страната", както и изцяло въвеждането на машинния вот.

От "Има такъв народ" предлагат още ЦИК да се състои от 15 членове и да се назначава с указ на президента след публични консултации.

Предложението на "Изправи се! Мутри вън" е сходно с това на "Има такъв народ". Те също предлагат 32 МИР в чужбина и въвеждането на изцяло машинен вот. От формацията настояват още за ефективно дистанционно електронно гласуване и безплатно онлайн видео-излъчване на изборния процес след приключване на гласуването, както и намаляване на минималния праг на необходимост за пренареждане на листата.

Предложенията на "Демократична България" също са свързани с въвеждането на електронно и дистанционно гласуване.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Консумацията на вино намалява

Заради пандемията консумацията на вино в света е достигнала най-ниското си равнище от 2002 година. Това отчита регистрираната в Париж Международна организация на вино и винарството, предаде БНР. Консумацията на вино е намаляла с 3% до 234 милиона хектолитра през 2020 година или 6 милиарда галона, отчитат от Международната организация. […]