Поройните дъждове застрашават житната реколта в Русенско - Мойте новини

Поройните дъждове застрашават житната реколта в Русенско

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Поройните дъждове застрашават реколтата от пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица в Русенско. Почвата е кална и на много места житото е паднало на земята. Прибирането на зърното се бави, защото машините не могат да влязат в масивите.

"Продължилите 15-20 дни дъждове дадоха изключително лош старт на по-нататъшното развитие на реколтата и вече виждаме едно чувствително закъснение с нормално започване на жътвената кампания. Освен това в резултат на валежите и силната буря, която се разрази, една част от посевите са полегнали, но при съвременните машини, с които работим, мисля, че няма да има проблем за прибиране на реколтата", заяви пред БНТ земеделският производител Йордан Тодоров.

По думите му по-големият проблем, който се очертава, е качеството на самото зърно. В резултат на обилната влага започва развитието на фузариума по класа. В момента не може да се направи изчисление какви са пораженията, защото при различните сортове заболяването е в различни фази.

Според Йордан Тодоров там, където има по-ранно изкласяване и цъфтеж на пшеницата, пораженията могат да бъдат по-големи.

"Валежите са локални. Преди два дни в Бръшлян падна 40 литра дъжд, а в Русе – 80. Ние си имаме собствена метеостанция, където водим ежедневни наблюдения, само за месец юни валежът е над 130 литра на квадратен метър, а за април и май надхвърля 250 литра", допълни той в национален ефир.

Дори да се покачи цената на пшеницата, то няма да е чувствително, смята производителят. Според него очакваният добив ще бъде над 700 кг от декар, което в сравнение с миналата година би било един добър добив.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мъж открадна кутия с дарения за болно дете във Варна

Мъж е влязъл в хранителен магазин във Варна и е откраднал кутия с дарени за болно момче пари. Охранителната камера в супермаркета е заснела извършителя, който все още се издирва от полицията. Даренията са били събирани за 16-годишно онкоболно момче, което има нужда от скъпоструващо лечение в Турция. "Всичко се […]