Плъховете изпитват съчувствие - Мойте новини

Плъховете изпитват съчувствие

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Нови доказателства показват, че плъховете изпитват състрадание към други плъхове и доро се опитват да и помогнат, но не и ако са извън тяхата социална група. Това сочат данни от ново изследване, публикувано в научното издание eLife.

Изследователите от университета на Тел Авив са установили, че в мозъка на плъховете се задейства определена зона, когато помагат на член на тяхната социална група. Спасяването на член на собствената им социална група, но не и на непознат, задейства центрове за мотивация и социално възнаграждение в мозъка на плъховете.

Израелското проучване е първото, което описва при плъхове мозъчна активност като тази при хората, основаваща се на социално пристрастно поведение.

"Хората, както и много други живи същества, са пристрастни, когато помагат на други членове на техните социални групи пред непознати индивиди. Това може да има негативно въздействие в общества, където различните групи трябва да си сътрудничат, за да се развиват ", казва водещият автор на проучването Инбал Бен-Ами Бартал.

Тя заедно с международен екип от учени поставят плъхове в ситуация, при която в капан са хванати животни, с които са били в една клетка и са от един вид, и такива, с които никога не са срещали. Повечето плъхове освобождават себеподобните си, с които са познати и са били заедно в клетката. Много малко оказват съдействие на непознатите.

Учените изследват мозъчната активност, свързана с това поведение, за да разберат защо плъховете проявяват пристрастност към животните, които познават. Те установяват, че се активира зоната в мозъка на плъховете, която е отговора за безпокойството. Това означава, че плъховете усещат страданието на другото животно, независимо дали го познават или не. Допълнителни мозъчни зони, свързани с търсенето на признание и положителни социални преживявания, също се активират, но само когато в беда е познат от клетката плъх. Това кара учените да смятат, че плъховете изпитват съчувствие към познати индивиди и се притичат на помощ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Италия: 8 от 10 компании се насочват към работата онлайн

Заради коронавирусната пандемия 8 от 10 компании в Италия се насочват към дистанционната работа, предаде SIR (Servizio Informazione Religiosa), позовавайки се на доклад на Европейския съюз на кооперациите (UeCoop). 79% от компаниите в страната са променили начина си на работа, залагайки повече на използването на компютри, смартфони и цифрови технологии, […]