Пазарът на жилища в България в годината на пандемия

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Пазарът на жилища в България остана стабилен през първата година на пандемията, а цените продължиха да растат, но очаквано с по-бавни темпове. Пазарът беше подкрепен от продължаващата тенденция на спад на лихвите и сравнително високото търсене на ипотечни кредити, които и през кризисната 2020 г. също отбелязват ръст. По данни на БНБ, към края на 2020 г. има активни около 172 000 жилищни кредита (с натрупване от предходните години) за над 12 млрд. лв., спрямо 164 500 активни кредита за 10.7 млрд. лв. към края на 2019 г.

„Търсенето на жилища продължава да е концентрирано в София и останалите най-големи градове в страната, като в районите, в които има ново строителство, пазарът запази висока активност. От друга страна, в резултат на мерките за изолация, търсенето се насочи и към по-малко популярни до този момент места: в селата около големите градове, морето и планината“, коментира Георги Георгиев, началник отдел „Управление на обезпеченията“ към една от големите банки у нас.

Цените на жилищата в София растат с 4.6% спрямо 2019 г., а средната продажна цена е около 1200 EUR/кв.м. Най-скъпата локация в столицата продължава да бъде района около Докторския паметник (средно 2430 EUR/кв.м.) и кв. „Иван Вазов“ (средно EUR евро/кв.м.), а най-достъпни са жилищата в кварталите „Модерно предградие“ (870 EUR/кв.м.) и „Орландовци“ (850 EUR/кв.м.) се посочва в доклад на банката.

В Бургас средната цена на имотите възлиза на 900 EUR/кв.м. (ръст от 3.5%), във Варна: 870 EUR/кв. м. (+2.4%) и Пловдив: малко над 800 EUR/кв.м. (+4.7%). В страната най-евтини са жилищата в Кюстендил – 390 EUR/ кв.м. и Видин – 350 EUR/кв.м.

Прави впечатление, че в по-малките областни градове се отчитат по-високи ръстове в сравнение с големите градове: цените на жилищата в Сливен, Перник, Монтана и Плевен растат с над 10% спрямо 2019 г.

Въпреки умереното поскъпване на жилищните имоти, коефициентът на достъпност (колко средни заплати са нужни, за да се купи 1 кв. м. жилище) се запазва устойчив и за София възлиза на 1.20 спрямо 3.43 през 2008 г.

„Въпреки че, към момента пазарът на жилища изглежда „имунизиран“ срещу пандемията, неблагоприятните последици от нея тепърва ще се проявяват, особено след изтичането на срока на мерките в подкрепа на засегнатите. Пазарната активност през тази година ще зависи от хода на ваксинацията и налаганите мерки за ограничаване на пандемията“, се казва още в анализа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Kорнелия Нинова представи конкретни мерки за първите 100 дни при спечелване на изборите

На специална пресконференция днес, председателят на БСП Корнелия Нинова представи конкретни мерки за първите 100 дни при спечелване на изборите на коалиция „БСП за България”: Скъпи български граждани, епидемията COVID-19 ни изправи пред нови предизвикателства и предизвика здравна, икономическа и социална криза. Правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" се провалиха […]