От Страсбург препоръчват съдии да разследват главния прокурор

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Мандат от три години за т.нар. надглавен прокурор или замяната му със съдия или група съдии.

Това са част от препоръките, изпратени до България от Кристоф Поарел – ръководител на отдел „Човешки права“ към Съвета на Европа (СЕ).

Препоръките са свързани с подготвяните промени в законодателството за отговорността на главния прокурор, съобщи БТА, като цитира пресслужбата на СЕ.

Венецианската комисия изненадана, че ще имаме надглавен прокурор
Вечно разделеният ВСС – единодушно против "надглавен" прокурор

Първо Поарел е изпратил писмо на 15 декември 2020 г. В него той оценява положително възможността за назначаване на т.нар. надглавен прокурор. Според него предвижданата самостоятелност на този прокурор би била засега недостатъчна при разследване на обвинител номер 1 и висшестоящи служители.

На 18 и 19 януари Поарел изпратил допълнителни препоръки. В тях той посочил, че обсъжданите законодателни промени биха представлявали временно решение. Препоръките са за по-строги мерки за назначаването и отчетността на независимия прокурор, за сътрудничеството му с МВР, за възможността след края на мандата да бъде назначен за съдия, за разширяване на правомощията му за разследване на заместниците на главния прокурор, за осигуряване на начин за съдебен контрол над отказите му да предприеме разследване, за въвеждане на правила за отзоваване на главния прокурор.

Кристоф Поарел изтъкнал, че предвижданият начин за избор на надглавен прокурор не осигурява действителна независимост. Според него този обвинител трябва да работи с мандат от три години. Той е предложил по-нататък да се помисли дали съдия или група съдии не биха могли да водят разследвания срещу главния прокурор.

Евродепутати: Кой назначава главния прокурор в България?

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

AПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия

Във връзка с очакваното понижение на температурите и прогнозата на метеоролозите, че утре от северозапад ще започнат валежи от сняг, а до вечерта в Централна и Източна България дъждът ще премине в сняг, Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили,подготвени за зимни условия, да карат внимателно, […]