Отново стигнахме историческия минимум на безработицата - Мойте новини

Отново стигнахме историческия минимум на безработицата

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Равнището на регистрираната безработица в страната продължи да се понижава и през юни достигна 5,2 на сто, сочат данните от административната статистика на Агенцията по заетостта, съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

Така през месеца се повтаря исторически най-ниската стойност на регистрираната безработица, отчетена някога от институцията. Снижението спрямо предходния месец е с 0.5 на сто, а спадът на годишна база е с 3.1 процентни пункта – от 8.3 на сто през юни 2020 г. до 5,2 на сто през юни 2021 г.

Регистрираните безработни през месеца са 170 716, което е с 15 331 по-малко от май и със 102 651 души или с 37,6 на сто по-малко в сравнение с година по-рано. В бюрата по труда през юни са се регистрирали нови 20 541 безработни , като увеличението е с 2 576 души спрямо предходния месец, а спрямо юни 2020 г. се наблюдава спад от 5 874 души. Други 838 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца.

През юни 26 090 безработни са започнали работа. Данните от административната статистика на Агенцията по заетостта отчитат увеличение на броя им с 3 944 спрямо май и намаление от 10 531 спрямо същия месец на предходната година. Други 394 души от групите на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда. Общо 9 на сто от започналите работа през юни са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 19,7 на сто, следвани от хотелиерството и ресторантьорството – 14,1 на сто, търговията – 14,1 на сто, държавното управление – 11,2 на сто, строителството – 5 на сто, селското, горското и рибното стопанство – 4,7 на сто, административните и спомагателните дейности 3.8 на сто, и др.

Общо 086 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 3330 по програми и мерки за заетост и 4756 – по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОП РЧР). Схемата "Заетост за теб" по ОП РЧР, която стартира през месец юли 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила работа на общо 30 хил. души, като само през юни са сключени трудови договори с нови 2244 безработни.

Продължава изплащането на средства по антикризисната мярка за краткосрочна подкрепа на заетостта – добре познатата вече 60/40. Така чрез нея през месеца близо 80 000 заети са получили своите финансови стимули от държавата. Мярката "Запази ме", финансирана по ОП РЧР и финансовия механизъм React-EU, за подпомагане на заетите в принудителен неплатен отпуск, наложен от спирането на редица икономически дейности с цел овладяване на пандемията от COVID-19, осигури до края на юни средства на над 57 300 заети .

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Странен пътен инцидент с мотоциклети и... кон (ВИДЕО)

Клипчето, което ви показваме е от украинския град Яремче, където видеорегистратор заснема странен пътен инцидент. За щастие жертви няма, а главни действащи лица са два мотоциклета и… кон. Колона от мотоциклетисти се движи по път Н-09 в Яремче. Изведнъж водачът на един от мотоциклетите решава да изпревари друг мотоциклетист от […]